Nyheder

Unikke fotos fra oprøret i Lukasjenkos Belarus giver Berlingske fornem pris

Berlingskes fotojournalistik vinder atter en pris. Denne gang i en international konkurrence, hvor verdens medier kan indsende udvalgt materiale til vurdering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske og Berlingskes fotojournalist Asger Ladefoged, er netop tildelt en fornem førstepris ved den årlige internationale festival for fotojournalistik i den sydfranske by Perpignan. Det er dommerne i konkurrencen ‘Visa d´or Daily Press’, der har udpeget fotoserien som den bedste i år. Konkurrencen er for medier verden over, der kan indsende fotojournalistik, der er publiceret det foregående år, til bedømmelse. Fotografierne er taget under opstanden i forbindelse med valget i Belarus, der blev afholdt 9. august 2020.

Prisen har tidligere været tildelt store medier som for eksempel The New York Times, CNN, Los Angeles Times, The Washington Post og Libération, og det er tredje gang, Berlingske vinder prisen. Vinderbillederne har Asger Ladefoged taget på to af i alt tre reportagerejser til Belarus, som dengang hed Hviderusland, hvor han vedholdende dokumenterede opstanden blandt befolkningen.

Tilbageholdt og sparket

Asger Ladefoged arbejdede med risiko og under meget vanskelige vilkår, for på trods af, at han havde fået en svært opnåelig akkreditering, blev han sammen med den øvrige presse målrettet chikaneret, og på et tidspunkt blev han selv til en del af historien, da han blev tilbageholdt, sparket og fik konfiskeret sine hukommelseskort med foto af de samme sikkerhedsstyrker, der slog hårdt ned på befolkningen.

Valget i Belarus blev derfor yderligere en spektakulær begivenhed, fordi det også kom til at handle om principiel ytringsfrihed, pressefrihed og demokrati – ikke mindst på grund af Asger Ladefogeds fotos, der i samarbejde med Berlingskes korrespondent, Emil Rottbøll, skabte en stor debat i Danmark, der reelt var med til at fremskynde ønsket om sanktioner mod Belarus, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) gik ind i sagen.

Et af fotografierne i vinderserien blev tidligere i år kåret som Årets Pressefoto af den danske jury, og resten af de fem prisvindende foto kan ses nedenstående.

Få hundrede meter længere nede ad vejen ligger Lukasjenkos præsidentpalads. Urobetjente står klar og holder demonstranterne tilbage. Stemningen er spændt, men volden udeblev denne dag. Mens resten af verden lukkede ned, slog Lukasjenko coronavirussen hen som en bagatel. Og selvom befolkningen i Belarus har fundet sig i meget gennem tiden, mente mange, at det netop var dette, der fik bægeret til at flyde over for landets borgere. Dette foto blev også tildelt prisen som Årets Pressefoto i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

I 26 år er oppositionspolitikere vilkårligt blevet anholdt og alle demonstrationer slået ned med vold. Og denne gang var ingen undtagelse. I dagene efter, at valgresultatet kom frem, gik historisk mange borgere på gaden for at protestere, hvorefter styret svarede hårdt igen. I tre dage var internettet blokeret, specialstyrker blev sat ind og landets fængsler blev fyldte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Ingen havde hørt fra Nikita Krivtsov, efter at han dagen efter valget deltog i demonstrationerne mod styret. Ti dage senere blev han fundet hængt i en lille skov midt i Belarus´ hovedstad, Minsk. Myndighederne kalder det selvmord, men ved begravelsen er Nikitas mor, enke og mormor ikke tvivl om, hvad der sket. I alt har syv civile belarusere mistet livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Aleksandr Lukasjenko havde mange gange kluden fremme for at tørre sveden af panden, mens han holdt tale på Uafhængighedspladsen i det centrale Minsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.