Unge søger tryghed i lærerfaget

Det kommer ikke til at gå ud over det faglige niveau, at der er sket en yderst markant stigning i kvote 2-ansøgere til læreruddannelsen, vurderer seminarierektor og lærerformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrisen får unge til at træffe det sikre valg, når de skal beslutte sig for, hvilken uddannelse, der skal sikre dem brød på bordet i fremtiden.

Det, mener rektor på Zahles Seminarium, Lars Jakob Muschinsky, er en vigtig del af forklaringen på, at næsten 50 procent flere end sidste år har søgt ind på én af læreruddannelserne via kvote 2. Antallet af kvote 1-ansøgere kendes ikke endnu, men erfaringen viser, at en stigning i kvote 2-ansøgere næsten altid følges af en stigning i kvote 1-ansøgere.

- Vi har ingen eksakte undersøgelser, men når vi taler med de studerende og ansøgerne, tegner der sig to tendenser, siger Lars Jakob Muschinsky:

- For det første befinder vi os i en periode, hvor folk søger tryghed. Og alt andet lige er der mere tryghed og overskuelighed i en læreransættelse end i mange andre jobs. Det er en sikrere investering.

- Og for det andet føler mange af ansøgerne, at trods den diskussion om folkeskolerne, der har stået på længe, så har lærerne og skolerne faktisk svaret meget godt for sig. De har taget kritikken til sig og bruger den konstruktivt til at udvikle folkeskolen i stedet for bare at forsvare sig. Det giver tillid hos ansøgerne, at der er en løbende dialog om kvaliteten, siger Lars Jakob Muschinsky.

Det negative billede brudt

Ifølge formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er der tale om en positiv udvikling, som allerede begyndte sidste år, og som ikke mindst skyldes, at foreningen har været meget bevidst om at italesætte lærerarbejdets positive sider:

- Vi har kørt en ret massiv kampagne sammen med Undervisningsministeriet, hvor både kendte og ukendte dansere har fortalt om deres oplevelser med en god lærer eller en god skole. Og ved at benytte de unges kommunikationsform, bl.a. med sms-beskeder, har vi nået flere med denne kampagne end tidligere. Efter 10 års kritik af folkeskolen tror jeg, det er lykkedes os at bryde det ensidigt negative billede folkeskolen og lærerarbejdet, siger han.

Han mener derimod ikke, at den økonomiske krise har spillet en særlig stor rolle for at så mange gerne vil være lærer:

- Krisen har selvfølgelig generelt fået flere til at søge en uddannelse, og det har da også begunstiget læreruddannelsen, men det forklarer ikke alene den markante stigning, siger han.

Derimod tilskriver Anders Bondo Christensen det betydning, at både undervisningsminister Tina Nedergaard (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har talt meget om betydningen af en god skole og dygtige lærere.

Stramme adgangskrav

Den betydelige stigning i antallet af kvote 2-ansøgere har fået lederen af Skolens Rejsehold, SFIs direktør, Jørgen Søndergaard, til at advare om risikoen for, at det faglige niveau hos de lærerstuderende sænkes.

- Man skal passe på, at det ikke bare bliver en kattelem, som alle mulige kan komme ind ad, siger han til Politiken.

Men det frygter hverken Anders Bondo Christensen eller rektor Lars Jakob Muschinsky.

- Vi har ingen erfaring for, at kvote 2-ansøgere er dårligere til at være lærere end andre. Og den læreruddannelse, der blev indført for tre år siden, indebærer at adgangskravet til alle linjefag er, at man har fået mindst 7 i gennemsnit i det pågældende fag på B-niveau ved studentereksamen. Det har sikret, at alle studerende er dygtige til de fag, de læser som linjefag, siger lars Jakob Muschinsky, som ville være mere bekymret, hvis der var så få ansøgere, at man måtte "skrabe bunden."

Anders Bondo Christensen er enig med Jørgen Søndergaard i, at målet bør være, at kun de dygtigste unge optages på læreruddannelsen.

- Men der plejer altid at være en sammenhæng mellem antallet af kvote 1 og kvote 2 ansøgere, og derfor vil det undre mig meget, hvis vi ikke også vil se en stigning i antallet af kvote 1-ansøgere i år, siger han.