Unfair konkurrence og tætte forbindelser: Forbrugere risikerer at betale overpris for strøm

Ifølge en rapport fra Forsyningstilsynet, der skal holde øje med landets elselskaber, er der risiko for, at forbrugerne betaler mere for strøm, end de kunne have gjort. Det skyldes en forvredet konkurrence på markedet for el.

Der er risiko for, at forbrugerne betaler for meget for el som følge af forvredet konkurrence på elmarkedet, påpeger Forsyningstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste kan formentlig nikke genkendende til, at det kan være svært at gennemskue elregningen. Regningen kan dog vise sig ikke bare at være uoverskuelig, idet der er stor risiko for, at regningen er for stor, lyder konklusionen fra vagthunden på elmarkedet, Forsyningstilsynet.

Den kontante udmelding kommer på baggrund af tre rapporter, der skal indgå i en analyse, som Forsyningstilsynet er ved at udarbejde sammen med Energistyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Analysen skal granske, om forbrugerne bliver sorteper i de store energiselskabers ageren på markedet. Og det er der noget, der tyder på, mener Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt.

»Der er bestemt en risiko for, at forbrugerne betaler mere, end de kunne have gjort«, siger han til Politiken.

I rapporterne er der ikke blevet fundet tegn på noget ulovligt, men tilsynet kan ifølge Carsten Smidt »konkludere, at reguleringen af selskaberne ikke er skrap nok«.

I Danmark er elmarkedet opbygget ved, at det er monopolvirksomheder, der tager sig betalt for at fragte strømmen hen til forbrugerne. Næste del er så selve strømmen, som kunderne køber af et handelsselskab, og her er der frit valg.

Sagen er dog den, at monopolselskab og handelsselskab ofte er filtret ind i hinanden i en sådan grad, at der ifølge Forsyningstilsynet er risiko for, at konkurrencen forvrides.

Den ene rapport påviser således, at der i syv af de otte store energikoncerner findes »koncerninterne forbindelser«, hvor de samme personer sidder i ledelsen af monopolvirksomheden og i elhandelsforretningen.

Risiko for forvridning

I en anden rapport fra Implement Consulting Group påvises det, at der er en række udfordringer for netselskaberne med hensyn til at redegøre for prissætningen af »koncerninternt købte ydelser«, hvilket giver en »betydelig risiko« for at forvride konkurrence på elmarkedet.

Sammenfattende konkluderes det på baggrund af rapporten, at de nuværende regler »ikke sikrer adskillelse mellem monopolaktiviteter og konkurrenceudsatte aktiviteter i koncernforbundne netvirksomheder«. Blandt andet derfor er der »risiko for konkurrenceforvridning i snitfladen mellem net- og handelsselskaber«.

Over for Politiken afviser Dansk Energi, elselskabernes brancheorganisation, at udtale sig om sagen, inden den samlede analyse er på bordet.

»Man kan ikke konkludere på baggrund af Forsyningstilsynets arbejdsrapporter, da de kun udgør en mindre delmængde af Energistyrelsens samlede analyse om konkurrencen på eldetailmarkedet«, siger viceadministrerende direktør Anders Stouge i en skriftlig udtalelse til mediet.

Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet

»Der er bestemt en risiko for, at forbrugerne betaler mere, end de kunne have gjort.«