Ulande skal belønnes for at bevare skoven

Der bliver fortsat kun taget museskridt i retning af en klimaaftale i København i 2009, men da 192 lande onsdag afsluttede en uges forhandlinger i Ghana, blev der alligevel snakket om et mindre gennembrud. Bl.a. vil man begrænse udledningen af Co2 ved at betale ulande for at bevare skoven.

Foto: Colourbox

Accra, Ghana Man blev stort set ikke enige om noget som helst, men alligevel er troen på en global klimaaftale i København til næste år - der skal efterfølge Kyoto-protokollen - vokset, efter at klimaforhandlere fra 192 lande i går i Ghana afsluttede en uges workshop.

EU står fortsat fast på, at giganter som Kina og Indien, der bygger nye - ofte kuldrevne - kræftværker hver uge, nu bliver nødt til at tage et medansvar, hvis det skal lykkes at begrænse den globale opvarmning.

Modargumentet lyder i en forsimplet udgave, at indiske landsbyboere ikke skal betale ekstra for ren vindenergi eller installere energisparepærer, der koster dem to månedslønninger, for at rydde op efter mange års Co2-udledning i de vestlige lande.

Og midt imellem de magtfulde aktører står bl.a. de fattige, afrikanske lande, der først og fremmest vil have penge og teknologi til at håndtere de allerede eksisterende klimaforandringer, der f.eks. kommer til udtryk i lange tørkeperioder og heftige oversvømmelser, som man ser i Ghana netop nu.

»Efter det her møde mener jeg, at vi er på sporet, at farten er sat op og at regeringerne er blevet langt mere seriøse i forhold til at nå et resultat i København,« siger Yvo de Boer, generalsekretær i FNs klimaorganisation UNFCCC.

Blandt andet har udviklingslandene i det såkaldte G77-samarbejde lagt flere konkrete forslag på bordet, og der er bl.a. enighed om, at udviklingslande skal belønnes for at forhindre skovrydning, der er skyld i 20 pct. af det samlede Co2-udslip.

»Hidtil har det været meget usikkert, om ulandene overhovedet ville acceptere, at verdenssamfundet blander sig i deres håndtering af skovområderne. Nu har de meldt konstruktivt ud, men der er fortsat stor usikkerhed i forhold til, hvordan en sådan ordning skal skrues sammen,« siger John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden.

Trods fremskridt er man dog slet ikke begyndt at diskutere omfanget og fordelingen af den begrænsning af Co2-udledning, som i følge FNs klimapanel er nødvendig for at undgå store temperaturstigninger og heraf følgende katastrofale vejrfænomener og højere vandstand i havene.

»Og problemet er blandt andet, at amerikanerne sidder og gemmer sig lidt i et hjørne, mens de venter på den ny præsident,« som en indisk forhandler beskriver situationen.