Ugen på kanten: Kulturen er under angreb - bliver det overhovedet jul?

Peter Skaarup er gået til kamp for den truede jul, irerne gik til kamp for skovhuggerfodbolden og S gik til kamp for både at være bløde og hårde i udlændingepolitikken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hva’ så, kære læser, får du jul nok?

Ja, personlig synes jeg faktisk, at der er rigeligt med jul i disse dage. Ikke mindst i betragtning af, at vi kun lige har passeret midt i november, og butikkerne er fulde af juleknas og sager, lyskæder hænger alle steder og de kulørte kanaler er fulde af julefilm. Det er der gode kommercielle grunde til, og mange der er glade for, så fred med det - men personligt vil jeg bare sige, at det ikke er faldet mig ind, at julen er truet.

Men det er den. Spørg bare Peter Skaarup fra DF, der efter at have ruget længe over DFs triste valgresultat, nu har fundet en sag. Og det er en god sag. Det er julen. Først var det Føtex, der tillod sig at lancere en bløddejsbolle under navnet Vinterbolle. Selv om butikken bedyrede, at man solgte den side om side med julebollen, og man bare var ude på at have noget på hylderne i januar, så var Peter Skaarup for hård i filten til at bide til den bløddejsbolle. Senest er det Aldi - butikskæden fra Merkels hjemland  - der har kastet en Vintermedister ud til forbrugerne. Også her med et aber dabei om, at de skam også havde julemedister, men heller ikke den pølsesnak, lod Skaarup sig spise af med. Han fornemmede et lurende angreb på vores kultur - et angreb på julen - og gik straks til modangreb.

Som sagt - det virker lidt som at sparke en pivåben dør op - en dør belæsset med guirlander og kravlenisser endda - men måske er Peter Skaarup bare typen, der ikke kan få jul nok.

Der er også en del, der ikke kan få fodbold nok, men også her kæmpes en ulige kamp for at holde fast på den klassiske fodboldkultur. Som den igennem generationer har udfoldet sig på tilskuerrækkerne, hvor muntre tilråb om alternativ seksuel orientering så længe jeg kan huske har skyllet ind over spillere og ikke mindst dommeren. Selv har jeg på banen i de absolutte sekundarækker oplevet både at blive kaldt bøsserøv og bondeknold af de samme modstandere - og lige lidt hjalp det, at jeg gjorde opmærksom på, at de i det mindste måtte være lidt konsistente i deres skældsord.

Nå, men i dag kunne man  være gået direkte til politiet. I hvert fald blev en tilskuer i weekenden arresteret for homofobiske tilråb i kampen mellem Transmere Rovers og Wycombe Wanderers i den engelske tredje division. Her lægger krænkelsesmyndighederne ikke fingrene imellem.

Det er så ikke helt nået til de irske øer endnu, kunne man forstå på mandagens danske triumf i Dublin, hvor man kunne have buret en god del af de grønklædte tilhængere ind for grundløs chikane. I hvert fald alle dem, der taktfast sang »Jan Vertonghen - he is shagging your wife« igen og igen, når Christian Eriksen var ude at tage et hjørnespark. En sang der bygger på en gammel historie om de to klubkammerater i Tottenham - opspind og fake news, selvfølgelig, men fakta stopper lige så lidt fanatiske fodboldtilhængere, som det stopper Peter Skaarups kamp for julen.

Nu stoppede det så heller ikke hverken Eriksen eller resten af danskernes kamp for et afgørende point mod et irsk hold, der mest lignede en blanding af skovhuggere og hooligans, men ikke desto mindre var tæt på at kværne de danske EM-forhåbninger. Men kun tæt på, så Åge Hareide kunne for 34. gang slutte en kamp uden nederlag, og gøre arbejdet færdigt ved EM på danske stadioner til sommer. Inden han bliver fyret af et DBU for at være for norsk. Altså skaffer resultater uden hensyn til den danske kultur og tradition for at tabe på en fin og hæderlig måde.

Det er jo ikke let at få det hele. Heller ikke for de regerende socialdemokrater, der i denne uge kæmpede med at se stramme ud i indvandringspolitikken og samtidig efterkomme deres støttepartiers krav om lempelser. Støttepartier, som har lært af den klassiske DF-tradition med at tage den økonomiske politik som gidsel for at få sine mærkesager igennem. Så hvis S ville have den finanslov klar før det for alvor bliver jul, så skulle de børnefamilier altså ud af Sjælsmark.

Det kommer de så - godt nok først til april og uden at detaljerne er klarlagt, men løftet er givet, så nu kan de komme videre med skatteforhøjelser, klimapakke-diskussioner, og hvad der ellers er på det økonomiske tapet. Samtidig med at Mattias Tesfaye måtte understrege, at man skam stadig er stram og for eksempel ikke vil give dansk statsborgerskab til jihadist-babyer født i udlandet, med mindre de så bliver statsløse. For det er jo ikke nogen straf at have et syrisk eller irakisk statsborgerskab, forklarede ministeren.

Og selv om man gerne vil være stram i masken, skal man jo ikke være hjerteløs, så midt i den hårde retorik om, hvor lidt vi vil vide af IS-jihadisterne og deres børn, så blev en ægte IS-baby - som han blev benævnt på Politiken - fløjet til Danmark, reddet ud af IS-fangelejrens trøstesløshed. Sød så han ud, og her kunne selv DF ikke tåle at tage den afvisende mine på. Men dog udtrykke, som Søren Espersen gjorde, at man håbede, at den lille fik et godt hjem - og gerne et kristent et af slagsen.

Han skulle jo også gerne få en dansk jul.