Ugen på kanten: Bare det var som i gamle dage

Fra brutale Boris' nyeste nederlag til DRs håb om at vende tilbage til fortidens glade licens-indkrævninger – der er mange, der drømmer om fortidens sejre.

Collage: Wunderkind Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne uge kom den langt om længe: Downton Abbey som film. Som et længe savnet familiemedlem, der dukker op en regnvåd efterårsdag, som en knitrende kaminild i et lidt for stort og lidt for råkoldt stenhus er de tilbage: Bøse og retlinede Carson, djærve Mrs. Patmore, spidse tante Violet og hele sceneriet fra dengang, sølvtøjet blev pudset, og ordenen blev holdt af et oftest ansvarligt herskab. De gode gamle dage.

Eller gamle i hvert fald, og så har det hele det jo med at falde i et noget smukkere skær. Filmen skal da nok også trække publikum i biografen, men det er langtfra det eneste sted, hvor fortiden står i et forjættet lys.

For nu at blive i nabolaget så er der få steder som Storbritannien, der har en næsten tragisk længsel efter den tid, hvor imperie blev udtalt på engelsk, og Europa var noget, der rodede rundt på den anden side af kanalen og helst skulle holdes på afstand.

Og ideen om, at hvis man starter med at afskære Europa, så kommer den anden del nok af sig selv, har bidt sig så fast i de konservative briter, at de tilsyneladende er klar til at ofre enhver form for respekt for demokrati, retssamfund og almindelig anstændighed i kampen for Brexit.

I hvert fald var Boris Johnsons svar på, at den britiske højesteret erklærede hans hjemsendelse af parlamentet ulovlig, endnu engang en skidtspand til såvel højesteret som politiske modstandere og alle dem i Europa.

Situationen for den britiske stat er vel efterhånden så langt væk fra normale politiske spilleregler, at ingen aner, hvad næste skridt bliver. Man ville dårligt nok blive overrasket, hvis en af parterne satte militæret ind. Det er måske lige at overdrive, men vi er da i hvert fald nået et godt stykke vej fra gode gamle dages »gentlemens agreement«.

Styr på flokken

Det har man så til gengæld fået i Venstre, hvor man ellers også med længsel ser tilbage på de gode gamle dage, da partiet sad hjemmevant på magten og kunne følge socialdemokraterne vælte sig rundt i interne slagsmål. Den noget uattraktive rolle har Venstre i dag, men nu skal den gode søn Jakob Ellemann-Jensen være den gentleman, der igen får styr på flokken.

Og for at være helt sikker på, at ingen kommer på afveje, så satte unge Ellemann sig i denne uge i spidsen for folketingsgruppen også – ved siden af sit formandskab for partiet – så der heller ikke der skal være nogen, der får en alt for selvstændig idé uden at have fået go fra den nye kalif.

Hvor tæt det bliver styret, kan man bare spørge Thulesen Dahl om. DFeren forsøgte sig med en stikkende morsomhed i sin tillykkehilsen til Ellemann: En lille dannebrogskage-video. Men den blev klippet ud af Venstre-krøniken. Der er nok ikke så meget plads til sjov i det parti lige i øjeblikket – man skal nå at komme på fode, inden de røde bruger alle pengene.

Morgenluft

Og det behøver jo ikke at tage lang tid at dømme efter de ønskesedler, der er kommet fra regeringens støttepartier til den kommende uges finanslovsforslag.

Der er mange, der vejrer morgenluft – ikke mindst DR, der om nogen drømmer om de gode gamle dage før de onde borgerlige dage, hvor de rare socialdemokrater år efter år bare fornyede licensbetalingen.

DR har allerede vist sin gode vilje ved at annullere lukningen af to billige og populære DAB-kanaler og truer nu med, at hvis anden runde af besparelserne på DR gennemføres, så kan det betyde lukning af DR2. Der jo som bekendt er den politikerglade kanal med programmer som Deadline og Debatten. Såååeeh – fik I den?

»Man kan nok sige, at Trump har haft en vel proaktiv indgang til at kombinere udenrigspolitik med bedre odds for genvalg.«


Ovre i Amerika har det vel egentlig også gået bedre for Donald Trump, end det gør lige for tiden. Man kan nok sige, at Trump har haft en vel proaktiv indgang til at kombinere udenrigspolitik med bedre odds for genvalg.

I hvert fald fik den nyvalgte ukrainske præsident en lang sludder med Trump, hvor sidstnævnte flere gange fik understreget, hvor populært det ville være, hvis ukraineren kunne finde noget snavs på Trumps formodede modkandidat, Joe Biden, og hans søn i forbindelse med noget amerikansk involvering i Ukraine.

Og snavs har de nok af på de kanter, men med Trump har man fået lidt for meget af det i USA, lød reaktionerne, da samtalen blev lækket. Nu vil Demokraterne så have en rigsretssag mod den siddende præsident. Om det er skidt eller godt nyt for en præsident, der er blevet taget i usandheder i tusindvis og selv har udtalt, at han kunne gå ud og skyde folk på Park Avenue i New York, uden at det ville koste ham vælgere – ja, det kan man godt tvivle på.

Hvad man derimod ikke kan tvivle på, er, at klimaet havde det bedre i gamle dage. Ja, måske ikke lige vejret herhjemme, men i det store globale billede var der nyt sortsyn at hente i denne uge – uanset om man henter sin information fra Greta Thunbergs personificering af en vred generation eller fra FNs forskerrapport med nogle ret kedelige grafer for vandstigning og issmeltning.

Og om pensions-milliarder, dyrere p-pladser og storslåede klimavisioner kan rette nok op på det, kan kun tiden vise, men et er sikkert – og også lidt en trøst: På et tidspunkt vil i dag være de gode gamle dage, vi længes tilbage til. Man kan næsten ikke vente.