Ugandisk klimaaktivist klippet ud af billede: »Nu forstår jeg definitionen af racisme«

Den sorte, ugandiske klimaaktivist Vanessa Nakate blev af det amerikanske nyhedsbureau AP klippet ud af et billede fra Davos. Hun beskylder nyhedsbureauet for racisme, men AP afviser, at billedet blev redigeret på grund af hendes hudfarve.

»Det her er første gang i mit liv, at jeg forstår definitionen af ordet racisme. At de tillader sig at ændre billedet og ikke engang give en forklaring eller en undskyldning,« siger den ugandiske klimaaktivist Vanessa Nakate i en video på Twitter, efter hun blev klippet ud af et billede. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS BALIBOUSE

I forbindelse med konferencen World Economic Forum har den ugandiske klimaaktivist Vanessa Nakate været på besøg i Davos i det østlige Schweiz.

Men hvis man tdiligere på ugen besøgte nyhedsbureauet APs hjemmeside for at læse om klimakonferencen, var det ikke til at se, at Vanessa Nakate deltog.

AP havde nemlig klippet uganderen ud af et billede, hvor hun står sammen med fire andre - hvide - klimaaktivister, heriblandt Greta Thunberg.

Det fik Vanessa Nakate til tasterne på Twitter, hvor hun i flere tweets beskylder nyhedsbureauet for racisme, da hun som den eneste af de unge aktivister mangler på billedet:

»Hvorfor har I fjernet mig fra billedet? Jeg var en del af gruppen,« skriver hun.

I et andet opslag lyder det:

»I fjernede ikke bare mit billede. I fjernede et kontinent. Men jeg er stærkere end nogensinde før.«

»Verden er så ond«

Vanessa Nakate har også delt en 10 minutter lang følelsesladet video, hvor hun med tårer i øjnene deler sine frustrationer. Den er i skrivende stund set mere end 433.000 gange.

I videoen lyder det:

»Jeg har set, hvor meget folk er blevet påvirket af klimakrisen i mit land, i Afrika og i andre dele af verden. Jeg har set folk dø, miste deres familier, børn, hjem og alt det, de har drømt om. Jeg har set alt det og tænkt: Hvem skal tale for alle mennesker? Hvem skal prøve at hjælpe de mennesker og få deres budskab ud?,« siger hun og fortsætter:

»Det her er første gang i mit liv, at jeg forstår definitionen af ordet racisme. At de tillader sig at ændre billedet og ikke engang give en forklaring eller en undskyldning. Betyder det, at jeg ikke har nogen værdi som en afrikansk aktivist, eller at folk fra Afrika ikke har nogen værdi overhovedet? Vi fortjener ikke det her. Afrika er den mindste udleder af CO2, men vi er dem, der er mest påvirkede af klimakrisen. Verden er så ond,« slutter hun.

Episoden har fået flere Twitter-brugere til at reagere og dele deres sympati for Vanessa Nakate. Også Greta Thunberg har reageret på redigeringen af billedet:

»Jeg er så ked af, at de har gjort det her ved dig. Du er den sidste, der fortjener det. Vi er så taknemmelige for det, du gør, og vi sender dig alle kærlighed og støtte. Jeg håber at se dig snart igen.«

AP undskylder

AP har nu fjernet billedet, hvor Vanessa Nakate mangler. Nyhedsbureauets fotoredaktør David Ake forklarer, at redigeringen skyldes kompositionen i billedet, skriver BBC.

»Fotografen prøvede at få et billede ud hurtigt under en stram deadline. Han klippede det udelukkende af kompositoriske grunde, fordi han syntes, at bygningen i baggrunden var distraherende,« siger han.

APs ansvarshavende redaktør Sally Buzbee har efterfølgende undskyldt for nyhedsbureauets redigering af billedet. Det skriver CNN.

»Vi fortryder at publicere billedet, hvor den ugandiske klimaaktivist Vanessa Nakate var klippet ud - den eneste person med mørk hud. Som nyhedsmedie er det vigtigt for os at præsentere den verden, vi dækker, korrekt,« siger hun.