Udspil: I 2020 er folkeskolen top 5 i verden

Undervisningsministeren tror ikke på, at kommunerne vil misbruge muligheden for at hæve klassestørrelsen til at lave dårligere skoler. Læs om udspillet.

Et alvorligt politisk stridspunkt handler om offentliggørelsen af de nationale testresultater, som regeringen ønsker og Socialdemokratiet afviser. Tina Nedergaard fremlægger skolereformen på Amager Fælled Skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolebiblioteket på Amager Fælled Skole var til formiddag fyldt til bristepunktet med pressefolk, da undervisningsminister Tina Nedergaard (V) fremlagde regeringens længe ventede folkeskoleudspil.

Udenfor demonstrerede københavnske skoleelever mod regeringens planer om at hæve loftet over klassestørrelsen.

LIVEBLOG: Dét blev der fremlagt

Budskabet inden for døren var, at syv mål skal sikre, at de elever, der i sommer begyndte i skole, er i top fem i verden, når de går ud af skolen i 2020. Sådan var det ikke just, da resultatet af Pisa-undersøgelsen blev offentliggjort i går.

- De resultater, som vi får, står ikke mål med de forventninger, vi med rette kan have, siger Tina Nedergaard.

Blandt målene er, at alle børn skal kunne læse ved udgangen af anden klasse, at færre elever skal i specialklasser og på specialskoler, at fremtidens lærere skal rekrutteres blandt de bedste studerende og at klare mål og åbenhed om testresultater i de enkelte skoler, skal øge skolernes frihed til at styre lokalt.

- Den enkelte lærer og den enkelte skole skal have større frihed, siger Tina Nedergaard, der benyttede pressemødet til at uddele flere politiske svirp til oppositionen.

LÆS OGSÅ: Skolelov ændret hver fjerde måned

Et alvorligt politisk stridspunkt har handlet om offentliggørelsen af de nationale testresultater, som regeringen ønsker og Socialdemokratiet afviser.

Tina Nedergaard synes ikke, at det hænger sammen, at skolerne i dag kan offentliggøre afgangsprøverne, mens det ikke kan lade sig gøre for de nationale tests.

Køb adgang: Se skolernes karakterer, faciliteter og elevsammensætning

- Afgangsprøverne giver et historisk billede, mens de nationale test giver et aktuelt billede, siger Tina Nedergaard.

Et andet kontroversielt punkt i de kommende folkeskoleforhandlinger er regeringens ønske om at fjerne loftet for maksimalt 28 elever per klasse.

Ligesom med de nationale tests har Socialdemokratiet sagt blankt nej til at fjerne loftet over klassestørrelsen. Men ministeren har tiltro til kommunerne.

- Den fri klassestørrelse tror jeg ikke på, at kommunerne vil bruge til at lave en dårligere skole, siger Tina Nedergaard og tilføjede, at hun anser tallet 28 for at være blevet et "for helligt tal" for folkeskolen.

Et afgørende spørgsmål i de kommende forhandlinger om både en SU-reform og folkeskolereformen er de såkaldte cafépenge. Dem ønsker regeringen at bruge til at finansiere væsentlige dele af folkeskolen, mens S og SF blokerer.

Nedergaard advarer kraftigt oppositionen mod at bruge indflydelsen som forligspart til at blokere.

-- Man påtager sig et meget stort ansvar, hvis man er gået ind i en forligskreds alene med henblik på at opnå en vetoret, siger Tina Nedergaard.