Tysk efterretningstjeneste advarer nu mod ekstremister blandt vaccinemodstandere

»Vi oplever i hele landet uforskammet og fornærmende opførsel samt korporlige angreb og ultra aggressiv adfærd,« siger tysk efterretningschef.

Ved flere demonstrationer arrangeret af Querdenker-bevægelsen, er det kommet til vold mellem demonstranter, moddemonstranter og politiet. Billedet er fra en demonstration ved Forbundsdagen i Berlin i april. Fold sammen
Læs mere
Foto: John MacDougall/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefen for den tyske efterretningstjeneste i delstaten Thüringen, Stephan J. Kramer, advarer lørdag mod en radikalisering af tyske vaccinemodstandere, de såkaldte Querdenker, over hele landet.

Efterretningschefens advarsel kommer samtidig med, at Tyskland står over for sin fjerde coronabølge, og den kommer på dagen, hvor bevægelsen har indkaldt til demonstration i Leipzig, hovedbyen i delstaten Sachsen, som på grund af stigende smittetal står over for genindførelse af restriktioner.

»Vi oplever i hele landet uforskammet og fornærmende opførsel samt korporlige angreb og ultra aggressiv adfærd,« siger Stephan J. Kramer ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitungs hjemmeside.

Under pandemien har der i Tyskland været en kraftig folkebevægelse mod vaccinationer og restriktioner, hvilket blandt andet er kommet til udtryk i demonstrationer og uro i adskillige tyske byer.

Den fjerde bølge

Nu, hvor Tyskland formentlig på ny står over for restriktioner – hvilket allerede er indført i Sachsen, mens Bayern overvejer – får modstanderne igen vind i sejlene.

»Den fjerde bølge af smitte, diskussionen om boostervaccinationer (tredje vaccination, red.) og skærpelsen af coronaforanstaltninger som udvidelse af de såkaldte 2-G-regler kan give modstanderscenen ny vind i sejlene,« forklarer Stephan J. Kramer, der blandt andet bygger sin vurdering på den debat, som vaccinemodstandere og demonstranter fører på sociale medier.

Den tyske Querdenker-bevægelse demonstrerer mod vacciner og coronarestriktioner. Billedet er fra en demonstration i Berlin i august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Zinken/Ritzau Scanpix.

Lørdag har en gruppe med navnet Bewegung Leipzig – Leipzig-bevægelsen – bebudet en stor demonstration mod genindførelse af coronarestriktioner i Leipzig.

Ledelsen bag demonstrationen har anmeldt 3.000 deltagere, mens politiet med henvisning til den store smittespredning i Sachsen kun har givet tilladelse til 1.000 deltagere.

Politiet er ifølge det tyske medie forberedt på uro, idet også moddemonstranter ventes at møde op. For et år siden samlede en lignende demonstration i byen 20.000 deltagere.

Også i Berlin har Querdenker-bevægelsen – udtrykket betyder noget i retning af at gå imod strømmen – stået bag store demonstrationer, der flere gange er endt i vold og voldsomme konfrontationer med politiet.

Demonstranterne kæmper mod vaccinetvang og vaccinepligt. I Tyskland er vaccination som i Danmark frivillig, og vaccinemodstanderne ser demonstrationerne som en kamp for frihed.