Tyrkiet har stadig flere fængslede journalister end noget andet land i verden

For tredje år i træk sætter fængsling af journalister en kedelig rekord, viser optælling fra organisationen CFJ.

Time Magazine udkom med fire forskellige forsider, da magasinet forleden kårede forfulgte journalister som »Person of the Year«. Den dræbte Jamal Khashoggi, redaktionen på The Capital Gazette, Maria Ressa, Wa Lone og Kyam Soe Oo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Moises Saman/Magnum Photo/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mindst 251 journalister sidder fængslet rundt om i verden, fordi de er journalister.

Kina, Egypten og Saudi-Arabien har alle fængslet flere journalister end sidste år. Tyrkiet har stadig de fleste journalister i fængsel af alle lande, man har dog i år frigivet et mindre antal. Det skriver den internationale organisation Committee to Protect Journalists, CPJ, der har foretaget sin årlige optælling af fængslede journalister.

Mere end halvdelen af verdens fængslede journalister sidder indespærret i et af disse tre lande: Tyrkiet, Kina eller Egypten.

Terroranklager og fake news

Den hyppigste anklage mod de fængslede journalister er landsskadelig virksomhed – 70 procent af de fængslede er sigtet for at tilhøre eller bistå grupper, som staterne har udråbt til terrororganisationer.

Et hastigt voksende antal – 28 alene i år – fængsles for at udgive fake news. Heraf har Egypten alene fængslet de 19, Cameroun og Rwanda har fængslet henholdsvis fire og tre journalister på anklager om fake news, skriver CPJ.

Et stort antal journalister er fængslede, uden at de kan få at vide, hvad anklagen lyder på. I Kina er ti journalister i provinsen Xinjiang tilbageholdt uden sigtelse. Provinsen er hjemsted for hovedparten af minoritetsbefolkningen uighurerne.

Også Saudi-Arabien, der er under anklage for at have dræbt den kritiske eksiljournalist Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul, har skruet bissen på over for de hjemlige journalister. Mindst 16 journalister sidder fængslet i Saudi-Arabien, herunder fire journalister som har skrevet om ligestilling af kvinder.

Erdogan har stadig flest i fængsel

Den tyrkiske præsident, Erdogan, har været en af de skarpeste kritikere af Saudi-Arabien i Khashoggi-sagen, men Tyrkiet er stadig det land på kloden, der har flest journalister siddende i fængsel, men altså også lidt færre end sidste år. I alt 68 journalister er fængslede i Tyrkiet, skriver CPJ, alle er anklaget for landsskadelig virksomhed.

Efter Tyrkiet, Kina, Saudi-Arabien og Egypten kommer Eritrea ind på en femteplads blandt stater med flest fængslede journalister. CPJ kender til 16 fængslede journalister i Eritrea. De fleste blev tilbageholdt, da præsident Isaias Afwerki brutalt lukkede den uafhængige presse helt tilbage i 2001. Det er uklart, om alle 16 stadig er i live.

I nabolandet Etiopien er der for første gang siden 2004 ingen fængslede journalister, skriver CPJ.

I Syrien faldt antallet af fængslede journalister – dog kun fordi Syrien har indrømmet, at en af de syv journalister, som har været tilbageholdt i årevis, er død i fængslet.

En løbende opdateret database med fængslede journalister kan findes på cpj.org/data