Tyggegummi skal hjælpe kvinder til at blive gravide

Et forskerhold fra Københavns Universitet er i gang med at udvikle et tyggegummi, der ved at skifte farve kan vise, hvornår kvinder har bedst chance for at blive gravide.

Ved at måle hormoner i spyttet skal et nyt tyggegummi hjælpe kvinder med at blive gravide. Arkivfoto: Pixabay Fold sammen
Læs mere

13 unge forskere fra  Københavns Universitet vil gøre det lettere for kvinder at blive gravide ved hjælp af et tyggegummi, der kan vise, hvor kvinder er i deres menstruationscyklus og dermed forøge deres chancer for at blive gravide.

Jonas Boriths Hansen

»Der er modificeret gær i tyggegummiet, som er i stand til at detektere hormonerne og som respons kan udvikle en farve, der farver tyggegummiet efter, hvor kvinden er i menstruationscyklussen.«


»Ideen er, at tyggegummiet skal detektere ægløsningen i kvinder. Måden, den skal gøre det på, er, at der er modificeret gær i tyggegummiet, som er i stand til at detektere hormonerne og som respons kan udvikle en farve, der farver tyggegummiet efter, hvor kvinden er i menstruationscyklussen,« fortæller Jonas Boriths Hansen, kandidatstuderende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og en del af forskergruppen bag tyggegummiet, til Berlingske.

Helt præcist måler tyggegummiet niveauet af hormonerne østrogen, progesteron og LH, som går op og ned i løbet af en kvindes menstruationscyklus, og ved hjælp af modificeret gær, der reagerer med hormonerne, skifter tyggegummiet farve. Det giver kvinden en præcis metode til at finde ud af, hvornår der er bedst chance for at blive gravid.

Tyggegummiet afslører, om kvinden har – eller er et tæt på – at få ægløsning, hvilket kun sker en gang i hver menstruationscyklus, og det er kun i de fem til seks dage, ægløsningen varer, at kvinden kan undfange et barn.

De 13 unge forskere tilmeldte projektet de uofficielle verdensmesterskaber i syntesebiologi for studerende, iGEM, i Boston USA og endte med at tage en guldmedalje med hjem fra konkurrencen, der fandt sted i oktober.

Mere præcis end urinprøve

Jonas Boriths Hansen vurderer, at tyggegummiet vil blive brugt flittigt, da det er mere bekvemt end at tisse på en pind, som kvinder skal i dag, hvis de vil måle deres fertilitet. Samtidig er ambitionen, at tyggegummiet bliver billigere og mere præcist, fordi det i modsætning til eksisterende løsninger måler på tre hormoner i stedet for et.

Tyggegummiet kommer til at indeholde genmodificeret gær, men ifølge Jonas Boriths Hansen er det ikke noget, der kommer til at afholde kvinder fra at bruge det.

»Vi har lavet nogle undersøgelser, blandt andet spørgeskemaundersøgelser, som kvinder fra forskellige steder i verden har svaret på, og vi fandt frem til, at en overvældende del gerne ville bruge det her, selv om gæret i tyggegummiet er modificeret,« fortæller han.

Måden, kvinderne skal aflæse, hvad tyggegummiets farve betyder, bliver ved hjælp af en app med en farvepalet, der korresponderer præcist med de farver, som tyggegummiet kan få, og hvad det betyder for fertiliteten.

»Der skal bruges en app til at detektere farverne, så det bliver en mindre subjektiv afgørelse,« fortæller Jonas Boriths Hansen.

Forskergruppen har allerede en prototype klar, men der går en rum tid, før produktet er at finde i supermarkeder og apoteker landet rundt, vurderer Jonas Boriths Hansen.

»Vi er stadig i gang med forskningen, og vi er stadig i gang med at designe den gær, der skal kunne detektere hormoner og skifte farve,« fortæller han.