Trump undersøger, hvordan han kan kræve flere penge fra lande med amerikanske styrker

Trump-regeringen arbejder med en plan, der skal få lande med udstationerede amerikanske styrker til at betale alle omkostningerne for soldaterne plus 50 procent.

Donald Trump vil have lande med udstationerede amerikanske tropper til at betale mere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman

Den amerikanske præsident Donald Trumps regering overvejer at kræve flere »beskyttelsespenge« fra lande, der huser amerikanske styrker.

Det nye betalingsprincip har fået navnet »cost plus 50«, hvilket betyder, at landene - hvis den amerikanske regering får sin vilje - skal betale de fulde omkostninger for soldaterne - og så lægge 50 procent af omkostningerne oven i prisen. Det skriver CNN.

Trump mener, at det har en særlig værdi at huse amerikanske styrker, og den værdi skal koste. De lande med flest amerikanske soldater tæller Japan, Sydkorea, Tyskland, Qatar og de Forenede Arabiske Emirater. I alt er der tale om mere end 100 lande verden over, der efter amerikanernes mening skal finde den store pengepung frem.

Planerne for en ny prisstruktur for udstationerede soldater er endnu et skridt i Trump-regeringens opgør med fordelingen af militære byrder blandt USA og dets allierede. Siden Donald Trump blev præsident, har han lagt massivt pres på NATO-landene for at få dem til at betale to procent af deres BNP til forsvaret, hvilket har fået en række NATO-lande til at øge bevillingerne til deres forsvarsbudgetter. Senest meddelte den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at regeringen havde indgået en aftale om at tilføre det danske forsvar yderligere 4,5 milliarder kroner oven i det eksisterende forsvarsbudget.

»Det har længe været et mål for USA at få vores allierede til at øge deres investering i vores fælles forsvar og sikre en bedre fordeling af byrden,« siger talsmanden for Det Nationale Sikkerhedsråd i USA, Garrett Marquis, ifølge CNN.

Det Nationale Sikkerhedsråd har spurgt Pentagon, hvor dyrt det bliver for de lande, der huser amerikanske styrker at betale mere for deres tilstedeværelse, men det er ikke så enkelt at svare på, da aftalerne er individuelle og indeholder alt fra soldaternes løn til militært udstyr.

For nylig blev prisen for de knap 30.000 amerikanske soldater i Sydkorea forhandlet. Prisen lød på 900 millioner amerikanske dollars for et år - en prisstigning med omkring otte procent i forhold til det, sydkoreanerne i forvejen betalte, skriver CNN.

Hvis planerne bliver til virkelighed, vil det ifølge CNN medføre, at visse lande skal betale fem-seks gange så meget, som de gør i dag.