Trump erkender »et vist ansvar« for optøjer

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over morgenens vigtigste historier, så du kan tage hul på dagen i velinformeret tilstand.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, advarer om, at der er planer om væbnede protester i USA forud for indsættelsen af Joe Biden som præsident 20. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roberto Schmidt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens morgenoverblik.

Denne morgen skal vi blandt andet runde det voldsomme stormløb mod Kongressen i Washington, D.C. onsdags, hvor fem personer mistede livet, for det amerikanske forbundspoliti, FBI, frygter nu, at det kan gentage sig allerede i weekenden. Og vi kommer naturligvis ikke uden om en coronahistorie. Presset for brug af vaccinepas til større arrangementer såsom festivaler, konferencer og sportsbegivenheder øges, mens meningerne er delte på Christiansborg, hvor politikere frygter, at det kan skabe »A og B hold«.

Men før vi ser på de historier, skal vi tage et kig på de seneste coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark i alt: 182.725 (+1.239)
Antal indlagte: 920
Antal indlagte på intensiv: 138 (88 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark i alt: 1.597 (+27)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 90.878.035
Antal dødsfald på verdensplan: 1.944.583

De danske tal kan man nærlæse her, og de globale tal kan du finde her.

Eksperter spår: Danmark er først fri af coronavirus til efteråret

Selvom flere end 115.000 danskere nu har fået deres første vaccination mod coronavirus, og Sundhedsstyrelsen spår, at vaccineudrulningen er færdig til juni, skal vi om på den anden side af sommeren, før Danmark er helt fri af det voldsomme sygdomsudbrud.

»Vaccineplanen omhandler kun personer over 16 år. Derfor kan du allerede trække en betydelig del af befolkningen fra der,« siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, til Berlingske.

Han peger på, at »de formelle kriterier for flokimmunitet ligger et stykke efter sommerferien«. Den samme melding lyder fra den danske topchef i en førende analysevirksomhed fra London, Rasmus Bech Hansen, der følger det globale coronaudbrud.

FBI forbereder sig på voldelige optøjer igen

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, advarer om, at der er planer om væbnede protester i USA forud for indsættelsen af Joe Biden som præsident den 20. januar. Det skriver tv-stationen ABC News.

På sociale medier som Parler og Gab har der cirkuleret løbesedler, der opfordrer til »væbnet march mod Capitol Hill og alle delstatshovedstæder« på søndag den 17. januar.

»Kom bevæbnet, hvis du vil,« står der også på den åbne invitation.

Ifølge et notat, som ABC News har sine oplysninger fra, holder FBI øje med en bevæbnet gruppe, der skal have planer om at tage til Washington, D.C. lørdag. Gruppen advarer om et »massivt oprør« og opfordrer til at storme regeringsbygninger i samtlige 50 delstater.

»FBI har modtaget oplysninger om en identificeret væbnet gruppe, der har til hensigt at rejse til Washington, D.C. 16. januar,« skriver ABC News ifølge FBI-notatet.

Også datoen 20. januar, hvor Joe Biden skal indsættes som præsident, skaber bekymring. Læs mere om det lige her på Berlingske.

Hvis du vil vide mere om, hvilke personer der deltog i stormløbet mod Kongressen onsdag den 6. januar, så kan du med fordel læse Berlingske-journalist Poul Høis artikel, hvor han dykker ned i sigtelserne mod den brogede flok.

Trump tager en del af ansvaret for optøjer

I samme bekymrende boldgade erkender USAs stadigt siddende præsident, Donald Trump, at han havde en rolle i stormen på den amerikanske kongres i sidste uge. Trump ignorerede i første omgang opfordringer til at fordømme angrebet.

Han gav endda udtryk for, at han »forstår« og »elsker« personerne bag optøjerne.

Men til den republikanske kongresleder Kevin McCarthy skulle Trump altså have anerkendt at have »et vist ansvar« for angrebet på Kongressen.

Det har McCarthy, som er mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, sagt til andre republikanere i et telefonopkald. Samtalen med præsidenten har McCarthy ifølge kilder efterfølgende gengivet i et følelsesladet gruppeopkald med partifæller på omkring to og en halv time.

 

Presset om at bruge vaccinepas vokser

Erhvervsorganisationer og underholdningsindustrien presser gevaldigt på, for at politikerne bruger et vaccinepas til at genåbne kulturlivet, såsom festivaler og sportsbegivenheder. Det skriver Jyllands-Posten.

»Indtil videre har der været for meget stopandgo. Så åbner vi lidt op, så lukker vi ned igen. Vi bliver nødt til at skabe mere forudsigelighed, indtil covid-19 er udryddet. Og her er vaccinepasset en fabelagtig idé til at åbne mere op,« siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær, Dansk Industri, til Jyllands-Posten. Han bakkes op af blandt andet Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i restauratørernes brancheforening, Horesta. Hun kalder et vaccinepas for »et godt instrument«.

Men på Christiansborg er der delte meninger om, hvorvidt et vaccinepas til festivaler og andre kulturbegivenheder er en god idé.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at et vaccinepas vil skabe en holdopdeling og give særlige privilegier til særlige befolkningsgrupper.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Partier vil flytte hele eller dele af handicapområdet fra kommunerne

Udfordringerne på handicapområdet er så store, at en række partier nu åbner for muligheden for at flytte hele eller dele af handicapområdet fra kommunerne.

I slutningen af december fik et borgerforslag om at flytte ansvaret til regioner eller stat over 50.000 underskrifter, hvilket betyder, at Folketinget nu skal tage stilling til problematikken. Det skriver Politiken tirsdag.

»Den nuværende situation er totalt uholdbar. Derfor ser vi positivt på et forslag om at flytte ansvaret fra kommunerne«, lyder opbakningen fra handicapordfører Kristian Hegaard (R).

Avisen skriver, at en ny rundspørge fra Danske Handicaporganisationer viser, at 39 procent angiver, at de har købt ydelser privat, fordi hjælpen fra det offentlige var utilstrækkelig. Det har blandt andet medført, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er blevet kaldt i samråd af Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti.

Det sker i dag:

  • De første 5.000 doser af coronavaccinen fra Moderna ventes at ankomme til Danmark. De første doser vil blive taget i brug i Region Syddanmark.
  • Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er kaldt i samråd om coronahjælpepakkerne til erhvervslivet. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om der er behov for yderligere coronahjælpepakker for at sikre de danske virksomheder.
  • Vi ved endnu ikke, hvornår vi får svar, men søndag aften lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen i denne uge træffer en beslutning om, hvorvidt restriktionerne skal forlænges.