Trods mord og undertrykkelse: Udenrigsministeriet opfordrer danske virksomheder til at deltage i saudisk prestigeprojekt

Saudi Arabiens vilde NEOM-projekt er en meget aflang by på tværs af den saudiske ørken. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ørkenstøvet fra VM i Qatar, der måske blev mere berygtet for sine grove overtrædelser af menneskerettigheder og livsfarlige forhold for migrantarbejdere end fodbold, har ikke lagt sig, før Danmark står over for et nyt dilemma i ørkensandet.

Fra officielt hold opfordrer Udenrigsministeriet nemlig danske virksomheder til at byde ind på det saudiarabiske prestigeprojekt Neom. Det skriver Danwatch.

Neom er en gigantisk futuristisk by på størrelse med Belgien, som den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salmans hjertebarn.

Projektet indebærer et 170 kilometerlangt højhus, flyvende taxier og skal i 2029 være arena for de asiatiske vinterlege.

Illustration af megabyggeriet The Line. Tanken er, at det skal huse ni millioner indbyggere.    Fold sammen
Læs mere
Foto: -.

Midt i ørkensandet skal der løbes styrtløb og slalom på kunstige skibakker. Det meste skal opføres af migrantarbejdere, der lever under samme slavelignende forhold som migrantarbejderne i Qatar, der døde i tusindtal under opførelsen af VM-stadions og anden VM-infrastruktur i Qatar.

Alligevel opfordrer det danske udenrigsministerium til at udnytte muligheden for at byde ind på det monstrøse projekt.

Opfordringen til dansk erhvervsliv fremgår af ministeriets hjemmeside, hvor der blandt andet står, at ‘storslåede megaprojekter i Saudi-Arabien skaber muligheder’, hvor der bliver ‘behov for danske kompetencer’.

Og i oktober i år skriver det danske handelskammer i Riyadh, der hører under den danske ambassade i Saudi-Arabien, at vinterlegeprojektet ‘kan tilbyde store forretningsmuligheder for danske virksomheder'.

Virksomhederne opfordres til at kontakte handelskammeret, hvis de vil høre mere.

Saudi-Arabien er ikke blot berygtet for at undertrykke kvinder og seksuelle minoriteter. Så sent som i 2021 konkluderede en rapport fra den amerikanske efterretningstjeneste, at Mohammed bin Salman stod bag drabet på den regeringskritiske journalist Jamal Khashoggi, der blev dræbt og parteret på Saudi Arabiens konsulat i Istanbul 2. oktober 2018.

Mohammed bin Salman. Fold sammen
Læs mere
Foto: FAYEZ NURELDINE.

Flere eksperter retter kritik mod Udenrigsministeriet.

»De asiatiske vinterlege ser ud til på mange måder at være en gentagelse af nogle af de debatter, der har været i forbindelse med VM i Qatar, fordi vi kommer til at engagere os i et land, hvor pressefrihed, menneskerettigheder og ytringsfrihed ikke er noget, man bekymrer sig synderligt om,« lyder det blandt andet fra Stanis Elsborg, senioranalytiker i demokratiorganisation Play the Game.

Danwatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Udenrigsministeriet skriver i en mail til Danwatch, at ministeriet »forventer og understøtter, at danske virksomheder er opmærksomme på ansvarlig virksomhedsadfærd og har gjort sig klart, hvordan de vil arbejde med social ansvarlighed, herunder efterlevelse af FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv.«