To voldsomme eksplosioner på en uge: Mette Frederiksen indkalder sikkerhedsudvalg

To eksplosioner har på under en uge raseret facaden på Skattestyrelsen og en lokal politistation på Nørrebro. Politikere fordømmer angrebene, og statsminister Mette Frederiksen indkalder nu Sikkerhedsudvalget.

Københavns Politi modtager klokken 03.18 de første anmeldelser om en eksplosion. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere

Klokken var lidt over tre om natten, da Lasse Boman og hans kone blev vækket af et brag.

»Det var væsentligt højere end et kanonslag,« fortæller Lasse lørdag, da Berlingske møder ham ved den rødhvide politiafspærring nær den lokale politistation på Hermodsgade, der natten til lørdag blev angrebet med sprængstof.

»Min søn kom ind i stuen og råbte, at der var sprunget en bombe,« fortsætter han og forklarer, at sønnen kunne mærke sin seng ryste, selv om parret bor i en lejlighed på en anden nærliggende gade.

»Det skal bare ikke finde sted. Det er selvfølgelig ubehageligt, når det sker så tæt på,« siger han.

Eksplosionen fandt sted natten til lørdag klokken 03.18. Ingen personer kom til skade, men facaden på bygningen blev raseret og mange vinduer knust. Dermed har to voldsomme eksplosioner fundet sted på under en uge, idet Skattestyrelsen på Østerbro tirsdag aften blev udsat for et lignende angreb. I alt ni eksplosioner har fundet sted i hovedstadsområdet i år.

Det får nu statsminister Mette Frederiksen (S) til at indkalde regeringens sikkerhedsudvalg til et møde.

»For politiets ansatte og landets borgere er det afgørende, at vi alle kan føle os trygge, når vi går på arbejde, og når vi bevæger os rundt i vores byer,« skriver hun på Statsministeriets hjemmeside.

»Derfor har sagen selvfølgelig allerhøjeste prioritet for politiet, der allerede har iværksat en række tryghedsskabende tiltag. Herunder har politiet øget deres tilstedeværelse på Nørrebro og etableret en midlertidig mobil politistation,« fortsætter hun.

Et angreb mod staten

På Christiansborg fordømmer politikere angrebene, og flere pointerer, at de to institutioner, skattestyrelse og politi, spiller en væsentlig og grundlæggende rolle for staten.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard opfordrer politiet til at være mere åbne om efterforskningen. Hun har svært ved at se eksplosionerne som tilfældige, og uden åbenhed fra politiet bliver spekulationer uundgåelige.

»Det er jo ikke noget, vi er vant til her i Danmark, og det er ikke noget, vi vil have i Danmark. Er det en demonstration mod de offentlige myndigheder? Det kunne det jo godt tyde på. Først Skat og så politiet. Det er meget uhyggeligt,« siger udlændingeordføreren.

Tidligere skatteminister og nuværende forsvarsordfører for Venstre, Karsten Lauritzen, udtrykker også bekymring:

»Angrebet på Skattestyrelsens hovedkvarter er et angreb på den myndighed, der er med til at sikre finansiering af det danske velfærdssamfund,« skriver han i et tweet.

Lørdag var justitsminister Nick Hækkerup (S) forbi Hermodsgade på Nørrebro, hvor han talte varmt for at prioritere flere ressourcer til politiet.

»Budskabet fra mig er, at hvis politiet har brug for redskaber, som de ikke har i øjeblikket, skal der ikke mangle vilje fra min side til at give det. Og hvis der er brug for ny lovgivning eller andre initiativer, vil jeg tage fat i de andre partier på Christiansborg og sikre, at politiet har de absolut bedste forudsætninger for at finde gerningsmændene bag de her uhyggelige forbrydelser,« sagde han til TV 2 og understregede, at eksplosionerne er »noget af det, der ligger øverst, hvis ikke allerøverst hos politiet i øjeblikket«.

Politiet efterlyser ung mand

Politiet har endnu ikke bekræftet, at de to voldsomme eksplosioner i København har noget med hinanden at gøre. Men der er tydelige ligheder mellem de to angreb, der betegnes som forsætlige handlinger af politiet.

Om lørdagens eksplosion siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov:

»Det er en handling, der er rettet mod en bygning i lighed med det, vi så ude hos Skattestyrelsen. Dermed ikke sagt, at de her to sager hænger sammen, for det kan vi ikke sige noget om. Det er naturligvis noget, vi ser på.«

Københavns politi har frigivet både billeder og video af den formodede gerningsmand. Se videoen herunder.

De to eksplosioner er to af i alt ni eksplosioner, der har fundet sted i hovedstadsområdet i år.

Københavns Politi har nedsat en specialgruppe, der skal efterforske de mange uopklarede sager. Hvordan det går med efterforskningen er uvis, og om hvorvidt der er fundet gerningsmænd til nogen af sagerne, lyder beskeden fra Københavns Politi: »Ingen kommentarer.«

Politiet har efterlyst den formodede gerningsmand til lørdagens angreb, der er blevet fanget på videoovervågning. Han beskrives som en 15-25 årig mand, der er 170-180 centimeter høj og almindelig af bygning. Han var iført mørke løstsiddende bukser, en sort jakke med hætte og sorte sko. Han gik ved gerningsstedet med en plastikpose med teksten »!Solid« kort før angrebet.

Ingen personer er kommet til skade ved eksplosionerne på Østerbro og Nørrebro.