Tidligere chef i PET: Kilde tæt på efterforskningen bekræfter mistanke om sigtelse mod Hjort Frederiksen

Medier såvel som politikere og personer med kendskab til efterretningsarbejde har spekuleret i, hvad sigtelserne mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og FE-chef Lars Findsen indeholder. Tidligere efterretningschef mener nu at kende svaret – baseret på en kilde tæt på efterforskningen.

Siden Claus Hjort Frederiksen (V) blev sigtet fredag, har han ikke ønsket at udtale sig. I en kronik i Berlingske kalder tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen blandt andet sigtelsen for en »tragedie«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han kender formentlig grunden til, at både tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og FE-chef Lars Findsen nu er sigtet for at have røbet eller videregivet statshemmeligheder.

Derfor mener han også, at sigtelsen mod Hjort Frederiksen, der har en strafferamme på op til 12 års fængsel, kan være »grundløs«.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), og i en kronik i Berlingske fortæller han nu, at en pålidelig kilde tæt på efterforskningen af sagerne bekræfter over for ham, at sigtelserne handler om et dansk-amerikansk samarbejde.

Claus Hjort Frederiksen, tidligere forsvarsminister og Venstre-veteran, blev sigtet efter samme paragraf som Lars Findsen og de øvrige efterretningsmedarbejdere – paragraf 109 i straffeloven – fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (Arkivfoto).

Indholdet i sigtelserne, som også er rettet mod tre andre nuværende og tidligere ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og PET er endnu ikke offentligt kendt – men medier såvel som politikere og personer med kendskab til efterretningsarbejde har spekuleret i, at sigtelserne netop omhandler aflytningssamarbejdet mellem Danmark og USA.

Samarbejdet er – eller nærmere var – et dybt fortroligt samarbejde mellem FE og USAs aflytningstjeneste National Security Agency (NSA). Aftalen indebar tapning af informationer fra fiberkabler, har Claus Hjort Frederiksen før bekræftet.

Hvis det er det samarbejde, som Hjort Frederiksen er sigtet for at have talt højt om (og Hans Jørgen Bonnichsens kilde tæt på efterforskningen dermed taler sandt), mener Bonnichsen, at sigtelsen kan være helt uden hold, skriver han også i kronikken:

Chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, blev sigtet for at have røbet eller videregivet statshemmeligheder i december 2021. Han har siddet varetægtsfængslet siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).

»Årsagen hertil er, at den tidligere FE-chef og departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel i 2013 i et interview med Politiken bekræftede samarbejdet med NSA og fortalte, med lidt andre ord, det samme som Claus Hjort, om samarbejdet med NSA og nedklassificerede dermed de facto det hemmelige i samarbejdet med NSA, der i øvrigt i forhold til dansk ret er fuldt lovligt.«

Har – måske – selv spillet en rolle

Med denne viden er det med hans ord ubegribeligt, at Claus Hjort Frederiksen alligevel er blevet sigtet.

Allerede i december blev Lars Findsen sigtet, og under forudsætning af at sigtelsen skyldes mistanke om lækage, sagde Hans Jørgen Bonnichsen til Berlingske, at Claus Hjort Frederiksen i så fald også burde sigtes. Dermed kom han, med egne ord, måske til at spille en rolle i sigtelsen mod den tidligere forsvarsminister. Det uddyber den tidligere efterretningschef i kronikken:

»Grunden hertil var at sætte den formodede sigtelse mod spionchefen Lars Findsen i perspektiv, da Claus Hjort i Berlingske og andre medier detaljeret havde fortalt om samarbejdet med NSA.«