Thomas Larsen: Lars Løkke Rasmussen kommer hjem til to store problemer

Statsministerens håndtering af FN-erklæringen om migration rejser to store problemer for ham: Den kan skade hans troværdighed over for vælgerne, ligesom der er sået gift i forholdet til Dansk Folkeparti. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Lars Løkke Rasmussen taler til de delegerede ved åbningen af FNs migrations-konference i Marrakesh, Marokko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mosa'ab Elshamy

Danmark har mandag tiltrådt FN-erklæringen om migration ved en konference i Marrakesh. Til det sidste var det uklart, hvem regeringen egentlig ville sende til Marokko for at repræsentere Danmark, men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var selv til stede, da erklæringen blev godkendt med akklamation af delegerede fra 150 lande.

»Det har været et meget pinagtigt forløb for Venstre. Flere ministre har i fuld offentlighed skændtes om, hvem der skulle skrive under på dokumentet, ligesom flere Konservative har lagt afstand til aftalen. Det har ikke ligefrem stillet Lars Løkke Rasmussen og hans regering i et pænt lys,« vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Lørdag aften gik Lars Løkke Rasmussen på Facebook med en »live«-opdatering, hvor han fortalte, at han var ved at lægge sidste hånd på den tale, han ville holde, når han underskrev aftalen.

»Når statsministeren pludselig går på Facebook, er det, fordi det er gået op for ham og hans rådgivere, at dette er en giftig sag – at det kan være farligt politisk set. Facebook-optagelsen viser med al tydelighed, at Lars Løkke Rasmussen vågnede op til en virkelighed, han ikke var forberedt på,« siger Thomas Larsen, der vurderer, at statsministeren har begået flere fodfejl i forløbet om Marrakesh-konferencen.

Statsministeren har undervurderet sagen

»Der er flere årsager til, at sagen er blevet så besværlig for Lars Løkke Rasmussen, men først og fremmest har han simpelthen undervurderet, hvor følsom udlændingepolitikken er for hundredtusindvis af vælgere. Han har ikke haft føling med, hvor stor frygten er i befolkningen for, at der kommer en ny migrantbølge fra Mellemøsten og Afrika. Derfor kom det bag på ham, at sagen rejste sig med så stor styrke og hastighed,« mener Thomas Larsen, der også vurderer, at Lars Løkke Rasmussen har lagt den forkerte politiske strategi.

»Det er en fejl, at han har lagt så stor vægt på, at FN-erklæringen vil virke i Danmarks interesse. Han har igen og igen sagt, at det vil blive nemmere for Danmark at smide de illegale immigranter ud af landet, men har samtidig fastholdt, at FN-erklæringen slet ikke ville få nogen virkning for de øvrige områder. Det efterlader ham med en beskadiget troværdighed,« siger Thomas Larsen.

FN-erklæringen har været så vanskelig at håndtere for regeringen, at den muligvis rummer potentiale til at flytte stemmer ved det kommende folketingsvalg.

»Det bliver i hvert fald interessant at se, hvordan vælgerne reagerer. Om det er lykkedes for Lars Løkke Rasmussen at overbevise danskerne om, at det er rigtigt at tilslutte sig erklæringen. Det er især afgørende, om Venstre-vælgerne vil tro på det,« siger Thomas Larsen.

Beskadiget forhold til DF

Den mest afgørende politiske følge for statsministeren er dog, at FN-erklæringen har slået en kile ind mellem VLAK-regeringen og støttepartiet, Dansk Folkeparti.

»Samlet set er der ingen tvivl om, at dette sagsforløb i kraftig grad har forværret forholdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti, og det sidste, Lars Løkke Rasmussen har brug for, er at ligge i åben krig med sit støtteparti. Det er en realitet,« siger Thomas Larsen.

At vi er så tæt på et folketingsvalg gør blot konflikten i forhold til Dansk Folkeparti endnu mere alvorlig for statsministeren:

»Selv hvis Lars Løkke Rasmussen med det yderste af neglene vinder folketingsvalget, venter der benhårde forhandlinger om regeringsdannelsen, hvor vi godt kan regne med, at Dansk Folkeparti vil lægge maksimalt pres på, at han skal rulle tilbage på aftalen,« siger Thomas Larsen.

Dansk Folkeparti har som det eneste parti i Folketinget lagt afstand til hele erklæringen, og partiformand Kristian Thulesen Dahl har ikke lagt skjul på, at sagen ikke er slut med underskrivelsen i Marrakesh.

»DF har tænkt sig at holde fast. Kristian Thulesen Dahl har sagt krystalklart, at han vil holde statsministeren op på løftet om, at FN-erklæringen gør det nemmere for Danmark at få smidt personer, der ikke skal være her, ud af Danmark. Så det kan blive en meget giftig sag for Lars Løkke Rasmussen,« siger Thomas Larsen.