Thomas Larsen: »Elbæk gav efter for rødt pres«

Alternativet har forladt forhandlingerne om en sundhedsreform. For usikker økonomi, for lidt demokrati og for meget hastværk er Uffe Elbæks forklaring. Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, mener i stedet, partiet gav efter for presset fra medlemmer og de øvrige røde partier.

Uffe Elbæk og Alternativet har forladt forhandlingsbordet. Nu sidder kun Dansk Folkeparti og Regeringen tilbage i forhandlinger om en kommende sundhedsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Alternativet, Dansk Folkeparti og Regeringen har indtil nu siddet i forhandlinger om en sundhedsreform, der skal nedlægge regionsrådene.

Men nu har Alternativet forladt forhandlingerne.

Ifølge Uffe Elbæk, partiets politiske leder, skyldes det for usikker økonomi, for lidt demokrati og for meget hastværk.

»Hverken patienterne eller de dygtige og pressede ansatte i sundhedsvæsenet har brug for, at der bliver hastet en reform igennem inden valget,« udtaler han i en skriftelig kommentar.

Men Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, mener, der lægger en anden forklaring bag beslutningen.

»Det har hele tiden stået klart, at forhandlingerne om sundhedsreformen skulle afsluttes relativt hurtigt. Derfor holder det ikke rigtigt, når Uffe Elbæk siger, at der er tale om hastværk. Jeg tror ganske enkelt, at det vi har været vidne til er, at presset fra de øvrige røde partier - og især fra Socialdemokratiet - har betydet, at han simpelthen ikke har turdet at fortsætte forhandlingerne,« siger han.

De seneste dage har flere af Alternativets egne medlemmer derudover kraftigt advaret Uffe Elbæk mod at indgå en aftale med Regeringen. Det påvirker ifølge Thomas Larsen også beslutningen.

»Det er klart, at kritikken fra medlemmer er noget, der har gjort ondt, fordi Alternativet netop blev skabt på basis af et ønske om at have medlemsdemokrati og at medlemmerne skulle have stor indflydelse. Derfor blev Uffe Elbæk nødt til at lytte,« siger han.

Vigtigt med bredt politisk flertal hen over midten

Regeringen og Dansk Folkeparti vil ifølge Thomas Larsen i løbet af en uge eller to kunne indgå en aftale om en sundhedsreform. Det er vigtigt, så de inden det kommende valg kan forklare vælgerne om reformen.

»De har brug for at få lukket aftalen, så de kan få forklaret offentligheden, hvad aftalen går ud på, og hvilke fordele der vil være ved den. Det, der har været problemet for Regeringen og Dansk Folkeparti indtil nu er, at det i høj grad har været Socialdemokratiet, der har domineret hele dagsordenen omkring sundhedsreformen og jo bl.a. skabt et billede hos mange vælgere af, at sundhedsreformen vil lægge op til en voldsom centralisering,« siger Thomas Larsen.

Men en aftale, der ikke strækker sig hen over midten, kan blive svær at bevare efter valget.

»Hvis man skal have langtidssikrede reformer, er det vigtigt, at de bliver gennemført med et bredt politisk flertal - og også gerne et flertal, der rækker hen over midten - men den mulighed er udelukket nu. Nu bliver det blå blok, der skal gennemføre sundhedsreformen, og der er det klart, at hvis de laver en aftale nu, og der kommer et regeringsskifte, så bliver den fejet af bordet,« siger han.

Socialdemokratiet, og andre partier i rød blok, har fortalt, at de vil skrotte en kommende reform, hvis de får muligheden for det.