Theresa May åbner for ny folkeafstemning om Brexit

Theresa May har fremlagt sit fjerde bud på en Brexitaftale, efter at tre aftaler tidligere er stemt ned.

Britain's Prime Minister Theresa May attends a European Parliament election campaign event in Bristol, southwest England, on May 17, 2019. - Despite voting in a referendum to leave the European Union in 2016 Britain is braced to take part in the European Parliament election on May 23. Britain's Labour opposition on on May 17 pulled the plug on six weeks of talks on a Brexit compromise with Prime Minister Theresa May, blaming the "weakness and instability" of her government. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har tirsdag på et pressemøde fremlagt sit seneste - og efter alt at dømme sidste - bud på en britisk vej ud af EU.

Her åbnede May blandt andet op for en ny folkeafstemning om brexit.

Hvis aftalen bliver godkendt, skal de britiske parlamentsmedlemmer således stemme om, hvorvidt der skal holdes en ny folkeafstemning.

Først efter en sådan afstemning vil aftalen kunne blive ratificeret, siger May.

»Så til de parlamentsmedlemmer, der gerne vil have en ny folkeafstemning til at bekræfte aftalen: I har brug for en aftale, for at det kan ske,« siger May.

Det fremgår ikke helt tydeligt af Mays udtalelser, hvad det britiske folk ved en eventuelt ny folkeafstemning kan stemme om.

Men det står klart, at en brexitaftale skal godkendes, før en ny folkeafstemning overhovedet kan komme på tale.

Det betragtes ifølge nyhedsbureauet Reuters som et forsøg på at lokke Labour-medlemmer til at stemme for aftalen. Det vil kunne give hende tiltrængt støtte, efter at flere konservative partifæller er gået imod hende.

Den mulige folkeafstemning ventes dog samtidig at skabe yderligere utilfredshed hos de britiske politikere, der går ind for brexit.

May vil fremlægge den fulde aftale »inden for de kommende dage«.

Den netop fremlagte aftale er Mays fjerde bud på en brexitaftale. Tre andre er allerede blevet nedstemt i det britiske Underhus.

Og May erkender, at det er sidste udkald.

»Det her er sidste chance for at komme ud af den fastlåste situation«, lyder det fra den konservative premierminister.

»Til alle parlamentsmedlemmer og alle partier siger jeg: Jeg er gået på kompromis, og nu beder jeg jer om at gå på kompromis«, siger hun.

Ifølge Reuters ser det dog ud til at blive svært for May at få samlet tilstrækkelig støtte om den seneste skilsmisseaftale.

May indgik i november sidste år sin Brexitaftale med EU.

Siden da har premierministeren kæmpet hårdt og forgæves for at få stemt aftalen igennem i det britiske Underhus.

Briterne skulle oprindeligt have forladt EU den 29. marts i år.

Den dato er foreløbigt blevet udskudt til senest 31. oktober.

Professor: Svært at se flertal for Mays nye brexitaftale

Tre gange har det britiske Underhus tidligere stemt premierminister Theresa Mays' forslag til en brexitaftale ned.

Og et nyt fjerde bud, som May har fremlagt tirsdag aften, ser ikke ud til at give et nyt udfald denne gang.

Sådan lyder vurderingen fra Henrik Larsen, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

»Det rykker brættet en smule. Men det er ikke indlysende, at det her skal give et flertal her fjerde gang. Det er svært at se«, siger han.

Professoren forklarer, at May med aftalen giver lidt til begge sider, så det kan rykke stemmer begge veje.

»Hun har givet noget til begge sider af salen, og på den måde ved man ikke, hvordan det samlede resultat bliver. Det kan være, at lige præcis det, der er givet til Labour på venstre side, gør, at nogen fra Konservative vil stemme imod det.«

»Og omvendt har Labour sagt, at partiet som helhed vil gå imod aftalen. På den måde er der meget, der taler for, at det ikke ændrer afgørende«, siger han.

May åbner med den nye aftale op for en ny folkeafstemning. Hvis aftalen bliver godkendt, skal parlamentsmedlemmerne således stemme om, hvorvidt der skal holdes en ny folkeafstemning.

Henrik Larsen ser denne tilføjelse som en måde at række ud til især Labour-medlemmer.

»Tidligere har der været en prøveafstemning i parlamentet, om man ønskede en ny folkeafstemning. Det fik ikke flertal. Men det var et af de prøveforslag, som fik flest stemmer i parlamentet«, siger professoren.

Mays nye aftale indeholder også ændrede punkter om blandt andet den såkaldte bagstopper og arbejderes rettigheder.

/ritzau/

/ritzau/Reuters