The Economist: København er verdens sikreste by

Ifølge en ny undersøgelse er den danske hovedstad nummer et på listen over verdens sikreste byer. Det kan blandt andet skyldes Københavns fokus på klima og miljø.

København optrådte første gang på listen i 2019. Nu er byen fløjet til tops og ligger nummer et, som verdens sikreste by. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste tre år har det været de samme byer, som har ligget i top tre: Tokyo, Singapore og Oska. Men i år er det København, der ligger på førstepladsen.

Den danske hovedstad er i en ny undersøgelse lavet af The Economist blevet kåret til verdens sikreste by. Nogle af faktorerne er lave kriminalitetsrater, stor social sammenhængskraft og relativ stor økonomisk lighed.

Rapporten »The Safe Cities indeks 2021« fra The Economist Intelligence Unit rangerer 60 byer på baggrund af 76 faktorer som blandt andet indebærer digital, sundhed, infrastruktur samt personlig og miljømæssig sundhed.

Første gang København optrådte på listen var i 2019, men den danske hovedstad måtte dengang dele en ottendeplads med Seoul i Sydkorea.

Københavns overborgmester Lars Weiss (S) giver i rapporten udtryk for, at en af årsagerne er den lave kriminalitet i København. Og så det er samtidig en by, der er karakteriseret af social samhørighed og relativ lille økonomisk ulighed.

»Det er en blandet by, hvor både rengøringsdamen og CEO’en kan mødes i det lokale supermarked og have deres børn i den samme skole. Det er en af hjørnestenene i dansk kultur og bidrager til den høje tillid samt stærke sikkerhedsniveau, vi alle nyder godt af,« siger Lars Weiss.

Klima har betydning

Rapporten har i år fået en ny kategori: klimasikkerhed, og det er en af de primære grunde til, at København er fløjet til førstepladsens top.

Ifølge Lars Weiss stræber den danske hovedstad efter i 2025 at blive verdens første CO2-neutrale by. Det betyder blandt andet, at Københavns forbrug af energi ikke må overstige produktionen – og så skal energien selvfølgelig være grøn.

Rapporten fremhæver desuden vigtigheden i, at København har klimasikret, så byen kan modstå oversvømmelser eller andre trusler forårsaget af klimaforandringer.

Som nummer to på listen ligger den canadiske by Toronto, imens tredjepladsen bliver indtaget af Singapore.