Sygeplejerskemanglen er så stor, at læger og kirurger ikke kan udføre deres arbejde

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over nogle af dagens vigtigste historier.

Dansk Sygeplejeråd har i mange år advaret om, at der ville mangle 6.000 sygeplejersker i 2025, siger næstformand Dorte Boe Danbjørg til Dagbladet Information. Manglen betyder nu, at især kirurger og bedøvelseslæger må droppe operationer, skriver mediet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God torsdag morgen og velkommen til dagens overblik, hvor vi både skal runde nye fornavne, »den tredje energikrise«, sygeplejerskemangel og svar fra social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Men først et kig på gårsdagens coronatal:

Europa står i »den tredje energikrise« – eksperter peger på den eneste vej ud af evig usikkerhed

Vi begynder overblikket hos Berlingske, der har dykket ned i de høje priser på naturgas, strøm og olie, som mange danskere lige nu er ramt af.

De stigende priser er ifølge forskere og eksperter et langsigtet problem, som skyldes flere forskellige faktorer mellem Danmark og udlandet. En politisk aftale, som regeringen og de øvrige partier i Folketinget lige nu forhandler om, kan derfor ikke være den eneste løsning.

»Vi står i den tredje energikrise, som er opstået på grund af en forfejlet energipolitik i Europa. EU har godt nok prioriteret energieffektivitet og vedvarende energi, men man har ikke lavet en strategi for udfasning af naturgas. Og det er en gigantisk fejl, som forbrugerne betaler for nu,« siger professor i energiforsyning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

Han og andre eksperter opfordrer til, at Danmark udvikler mere grøn energi, selvom det er en omkostningstung vej.

»Så vi skal i Danmark sørge for at få udbredt fjernvarmen så meget som muligt. På den måde sikrer vi for både virksomheder og borgere, at det ikke er varmeforsyningen, der ødelægger konkurrenceevnen eller privatøkonomien,« siger han med henvisning til, at priserne på fjernvarme er faldet i nogle områder, mens de andre energipriser er steget.

Læs hele historien med mere om de geopolitiske udfordringer her.

Astrid Krag svarer bekymrede S-borgmestre

Er man ven eller familie til en ældre, skal man ikke overlades mere ansvar, end man har nu.

Det er meldingen fra social- og ældreminister Astrid Krag (S), der nu svarer på S-borgmestres bekymringer.

Borgmester i Stevns Kommune, Henning Urban Dam (S), og Helle Gade (S), borgmester i Silkeborg Kommune, har begge åbnet for, at ældres pårørende i fremtiden kan overlades mere ansvar for den nære omsorg, såsom gåture og samtaler. Det vil hjælpe på personalemanglen i ældreplejen, lød det i Berlingske søndag.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).

Men Astrid Krag er ikke begejstret for ideen:

»Man skal ikke tro, at vi kan lægge mere arbejde over på de pårørende. Der er i forvejen ganske mange pårørende, der trækker et stort læs allerede,« siger hun.

En ny Ældrelov med en omfattende afbureaukratisering i ældreplejen, der blandt andet skal frigøre flere hænder, blev lanceret i statsministerens nytårstale. Og med finansaftalerne for 2021 og 2022 er der ligeledes sat ekstra midler af til ældreplejen.

»Det er enormt vigtigt, at vi får fjernet de dårligdomme, der er i vores ældrepleje, hvor bureaukratiet er blevet for stort, og samtidig skal vi også have nedbragt sygefraværet, der er meget højt, og vi skal have forbedret arbejdsmiljøet, der er meget hårdt.«

Læger og kirurger kan ikke udføre deres arbejde, fordi der mangler sygeplejersker

Patienter, der ikke får den operation, de har brug for, og derfor lever et mere »sygdomsplaget« liv. Læger, der oplever frustration, fordi de ikke kan behandle patienter, som de gerne ville. Patienter, der i stedet henvises til det private.

Det er blandt konsekvenserne af sygeplejerskemanglen, som flere danske hospitaler lider under. Det skriver Dagbladet Information.

Fordi der ikke er nok sygeplejersker til blandt andet at understøtte bedøvelsen under operationer, må især bedøvelseslæger og kirurger droppe operationer, siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen. Operationer, der ikke er akutte.

Men det betyder ikke, at det ikke er et stort problem, siger flere fagfolk til dagbladet. Det private modtager en del henviste patienter fra det offentlige, selvom der er flere komplicerede indgreb, som ikke kan udføres i den private sektor, og det frygtes, at det private vil tiltrække både læger og sygeplejersker. Men i sidste ende handler det om patienterne, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Boe Danbjørg.

Hun undrer sig over, at konsekvenserne har fået lov at løbe løbsk:

»Vi har i mange år advaret om, at der i 2025 ville mangle 6.000 sygeplejersker. Vi mangler allerede 5.000 af dem nu. Der er simpelthen brug for bedre løn og arbejdsvilkår for sygeplejerskerne.«

Lægeforeningens formand mener, at det kalder på en grundlæggende diskussion. Læs hele historien her.

Højeste antal navneskift i 15 år – »Ligesom der er hårstil og tøjstil, er der også navnestil«

Sidste år skiftede 6.281 personer fornavn – og det er ikke set højere, siden navneloven blev liberaliseret i 2006.

Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik, som også viser, at 569 af personerne valgte et navn, der aldrig før har været i brug. Det vil ofte være let at finde frem til de personer, og derfor vil afdelingsleder hos Danmarks Statistik Dorthe Larsen ikke røbe, hvilke nye navne der nu er taget i brug.

Der er i dag omkring 40.000 fornavne, hvilket er en del flere end før 2006, hvor der blot var omkring 7.000 at vælge mellem. Har man lyst til at ryste posen godt og grundigt, kan man i dag vælge at hedde for eksempel Piphat, Lucky eller Altan, skriver dagbladet.

For blot få generationer siden, var navnevalget ellers »både konservativt og et fælles anliggende«, siger navneforsker ved Københavns Universitte Michael Lerche Nielsen.

»For mange er navnet blevet en del af ens image. Ligesom der er hårstil og tøjstil, er der også navnestil. Navnet er blevet et personlige brand og ikke noget, som familien skal blande sig i.«

Det sker i dag

Politik: Minkkommissionens afhøringer fortsætter klokken 9 ved Retten på Frederiksberg. Peter-Chresten Ekebjerg og Tobias Gilbæk Berg fra Rigspolitiet afhøres mens Uffe Stormly, også fra Rigspolitiet, genafhøres.

Udland: Terrordømte Anders Behring Breiviks krav om prøveløsladelse behandles ved tredje retsdag. I dag skal anklager og forsvarer komme med deres afsluttende bemærkninger i sagen. Herefter ventes Breivik at få muligheden for at komme med et »sidste ord«, inden sagen optages til domsigelse.