Sverige glæder sig over ny undersøgelse, men dansk professor slår skår i glæden

Ny britisk undersøgelse rangerer dødeligheden i år i europæiske lande. Sverige glæder sig over lav placering, men undersøgelsen viser ikke meget nyt, da Sverige stadig har den dårligste placering i Skandinavien, påpeger dansk professor.

Ny liste rangerer dødeligheden i de europæiske lande i år 2020. Sverige glæder sig over en relativt lav placering, men dansk professor mener ikke, det siger noget nyt om landets coronahåndtering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kovop, Bigstock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Smittetal, indlæggelser og dødelighed. Siden coronapandemien brød ud, har undersøgelser om konsekvenserne for forskellige landes befolkninger været mange.

Nu har en ny en af slagsen meldt sig på banen. En britisk undersøgelse rangerer dødeligheden i de europæiske lande i år 2020. Her ligger Sverige »klart under det europæiske gennemsnit«, konkluderer det svenske nyhedsmedie Omni.

På listen, der tæller 25 lande, lander dødeligheden i Sverige på en 18. plads. Danmark kan findes på listens 23. plads.

Men Sveriges plads langt fra landene med højst dødelighed vidner ikke om en overraskende succes i landets coronahåndtering, siger professor emeritus i folkesundhed ved SDU, Knud Juel:

»Lande som Spanien, Belgien og flere østeuropæiske lande har klaret sig dårligere end Sverige. Det har vi hele tiden vidst, og det viser listen så også. Men man kan også se, at Storbritannien fylder fem pladser på listen, fordi både England, Storbritannien, Skotland, Nordirland og Wales har fået hver sin plads. Det er jo også med til at skubbe Sverige ned af listen til en lavere plads.«

Skandinaviens dårligste resultat

I stedet for den svenske fortælling om en »klart lav« placering, kan man anlægge et andet syn på resultaterne, fortæller professoren. At Sverige stadig ligger ultimativt dårligst i Skandinavien.

»Vi ved i forvejen, at Danmark er kommet rigtig godt gennem pandemien. Det er Norge, Finland og Island også. Det bekræfter denne liste. Den viser så også, at Sverige har klaret sig klart dårligst i Skandinavien,« siger han.

Listen er også et billede på, hvordan smittebølger har ramt landene på forskellige tidspunkter, siger Knud Juel.

»Sverige ligger godt nok nummer 18 for hele året, men til gengæld lå de nummer otte i det første halve år af 2020. Det viser, at Sverige i første halve år på europæisk plan var tæt på at klare sig dårligst«, siger han.

Undersøgelsen bag listen har studeret »relativt kumulativ aldersstandarderet dødelighed« for hvert europæisk land. Det betyder, at der er taget hensyn til den køn- og alderssammensætning, der er forskellig i alle landene, for at man kan sammenligne dem på rimelig vis, forklarer Knud Juel.

»Det er vigtigt at fjerne de forskelle, når man sammenligner dødeligheder mellem lande. Eksempelvis hvis man vil sammenligne et land med mange ældre med et land med mange unge. Så det har den her undersøgelse taget rigtig fint hensyn til,« siger han.