Sverige er ramt af tre alvorlige spionsager på samme tid - der er mange spørgsmål og kun få svar

En spionagesag, der kan true Sveriges sikkerhed, en spion for Rusland taget på fersk gerning og udspionering af flygtninge i Sverige. Tre spionsager, der tilsyneladende ikke har noget med hinanden at gøre, er i løbet af få dage dukket op i Sverige.

Svensk politi og den svenske efterretningstjeneste har den seneste uge gennemført flere opsigtsvækkende aktioner i forbindelse med mistanke om spionage. Arkivfoto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fredag blev en 45-årig mand tilbageholdt anholdt for at udspionere personer i Sverige for et andet land. Tirsdag blev en mand fra den svenske tech-industri anholdt og taget på fersk gerning i Stockholm i færd med at give oplysninger til en russisk efterretningsmand med diplomatpas.

Den svenske efterretningstjeneste har inden for få dage slået til i to opsigtsvækkende sager om spionage. Måske endnu mere opsigtsvækkende er det, at de to sager ifølge de svenske myndigheder ikke har noget med hinanden at gøre. Og det er ikke det hele. Svenskerne har også inden for de seneste dage fået at vide, at en måske endnu mere foruroligende spionsag - med grene ind i det svenske forsvar og forskellige svenske byer - bliver efterforsket i dybeste hemmelighed.

Den svenske efterretningstjeneste, Säpo, vurderer, at sagen kan »true rigets sikkerhed«, oplyste Aftonbladet. En højtstående officer er blevet tvunget til at træde tilbage, men efterforskningen gælder et netværk af personer. Avisen oplyser, at efterforskningen foregår i største hemmelighed, og at flere mistænkte er blevet tildelt advokater, der ikke må udtale sig offentligt om sagen. Ifølge de svenske myndigheder har den sag ikke noget at gøre med de to andre spionsager, der efterfølgende blev afdækket.

Berlingske har set på, hvad der i den seneste uge er kommet frem om hver af de tre svenske spionsager.

Mistænkt for at udspionere borgere

En 45-årig mand blev fredag tilbageholdt, oplyste den svenske efterretningstjeneste, Säpo. Dagen forinden var manden blevet pågrebet under mistanke for »flygtningespionage«. Den svenske efterretningstjeneste har ikke oplyst, hvilket land manden skal have spioneret for, men ifølge Säpo kan formålet have været at »forhindre flygtninge i at kritisere regimet i det land, som de er flygtet fra«. Säpo oplyser, at manden har været eftersøgt i længere tid og beskriver i en pressemeddelelse sagen som »groft, ulovlig efterretningsvirksomhed«.

Mistanken drejer sig om spionage i perioden fra 10. april til 30. september sidste år, oplyste SVT, den svenske pendant til DR. Den tilbageholdte fik ifølge SVT svensk statsborgerskab i 2016 og har tidligere haft irakisk statsborgerskab. Manden fra Stockholms-området er blevet tilbageholdt, fordi den svenske domstol vurderede, at der er risiko for, at manden ville rejse ud af landet eller ødelægge beviser.

I juni sidste år blev en mand at tibetansk oprindelse dømt for at have udspioneret borgere i Sverige for Kina. Også Iran er ifølge Säpo særligt aktiv i Sverige med den type spionage.

Anholdt og mistænkt for at spionere for Rusland

Tirsdag først på aftenen var der spiondrama på en restaurant i Kungsgatan i det centrale Stockholm, hvor fem mænd ifølge Aftonbladet stormede ind og anholdt to mænd ved et bord.

Som et ekko af Den Kolde Krig med det daværende Sovjetunionen sad manden tilsyneladende med sin russiske føringsofficer. Den anholdte arbejdede i den svenske hovedstad i en ikke navngivet virksomhed inden for højteknologisk industri. Säpo oplyser, at den anholdte havde arbejdsopgaver, som man »ved er af interesse for fremmede magters efterretningsvirksomhed«.

Säpo oplyser, at den anholdte er blevet overvåget et stykke tid, og at man ønskede at tage ham på fersk gerning i færd med at overdrage oplysninger. Efterfølgende har avisen Expressen oplyst, at den russiske mand også blev anholdt, men blev løsladt igen, da han fremviste et diplomatpas. Han har ifølge avisen siden forladt Sverige .

Spionage-netværk i forsvaret og svenske byer

Den sidste sag er der kun sparsomme oplysninger om. De er til gengæld i særligt grad foruroligende for Sverige. Aftonbladet afslørede sidst i februar, at Säpo gennem længere tid i dybeste hemmelighed har efterforsket en mistanke om et spionagenetværk. Både civile og militærpersoner er blandt de mistænkte. Ifølge avisen kan netværket have været aktiv i en række svenske byer som Stockholm, Malmö, Göteborg, Örebro og Alingsås.

Säpo skal have gennemført en række husransagelser siden november 2017, hvor der er beslaglagt computere og mobiltelefoner. De mistænkte er ifølge Aftonbladet blevat afhørt og løsladt, mens efterforskningen fortsætter. De svenske myndigheder har oplyst, at sagen »ikke handler om terror«, men har ikke villet sige mere til svenske medier med henvisning til, at sagen er hemmeligstemplet.

De svenske myndigheder har kategorisk afvist, at de tre sager har noget som helst med hinanden at gøre. Men det har været en uge med opsigtsvækkende mange spørgsmål om landets sikkerhed. Om der er mere at bekymre sig om, og hvad Säpos aktioner egentlig har afdækket, venter svenskerne fortsat at få svar på.