Svastika-julekugler, bæltespænder og nazi-mønter: Den Blå Avis fjerner »nazi-varer«

Julekugler med nazi-symboler, nazi-flag og lignende er ikke længere at finde hos Den Blå Avis. DBA har valgt at fjerne tingene fra sin hjemmeside efter medieomtale. De kunne opfattes som stødende, lød konklusionen. DBAs ejer, eBay, sælger dog stadig nazi-genstande.

Sådan ser nogle af julekuglerne, der ikke længere er at finde på Den Blå Avis, ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Dalsborg

Den 53-årige Claus Dalsborg fra Helsingør gjorde i foråret et usædvanligt fund på et loppemarked i Litauen. Her mødte han en »tudsegammel« mand, der solgte temmelig bizart gods, skriver Jyllands-Posten.

Han solgte en kasse, hvori 12 gamle julekugler lå og skinnede med nazistiske symboler som svastikaer, SS-logoer og rigsørne påtrykt.

Claus endte som den lykkelige ejer af kuglerne for den nette sum af 8000 kroner. Seks måneder senere satte han dem til salg på Den Blå Avis for 10.000 kroner.

På Den Blå Avis var nazi-kuglerne blot én blandt mange annoncer med nazi-genstande til salg. Fredag morgen kom der, ifølge Jyllands-Posten, hele 178 annoncer frem, når man skrev »nazi« i søgefeltet på dba.dk.

De mange nazi-varer, der var til salg på Den Blå Avis' hjemmeside, skabte forundring i Det Jødiske Samfund i Danmark.

»Det undrer os, at DBA vil lægge platform til og formidle salg af den slags ting,« sagde politisk chef Jonas Karpantschof blandt andet til Jyllands-Posten.

Det kunne han godt tænke sig, at der blev ryddet op i.

Og det blev der.

Nazi-varer væk fra DBA, men ikke eBay

Siden fredag er tingene så småt begyndt at forsvinde fra Den Blå Avis' hjemmeside.

Berlingske kan konstatere, at der nu ikke længere er nazi-genstande at finde på dba.dk. Det er der til gengæld på eBay.com, der for ti år siden købte Den Blå Avis.

De varer, der er flest af, er skinnende nazi-mønter, rustne svastika-bæltespænder og gamle dokumenter fra Nazityskland.

Berlingske har kontaktet eBay Danmark for at høre, hvad der ligger til grund for, at nazi-varer tilsyneladende er acceptable på en af virksomhedens platforme, men bandlyst på en anden.

Sofie Lund Folden, kommunikationschef i eBay Danmark, er vendt tilbage i et skriftligt svar, hvor hun forklarer, at de fortsat på DBA tillader mønter og frimærker, så længe der ikke er tale om »iøjnefaldende nazi-symboler«.

»Jeg kan desværre ikke udtale mig på vegne af eBay ellers, da vi er to forskellige markedspladser – selvom eBay ganske rigtigt ejer DBA samt en lang række andre lokale markedspladser rundtom i verden,« siger Sofie Folden Lund.