Studie: Flere høje mennesker fik coronavirus

Nyt studie drager en sammenhæng mellem højde og risikoen for at blive smittet med coronavirus – og det kan indikere, at virussen kan smitte ved hjælp af aerosoler, mener forskerne bag.

Forskningsresultater kan betyde, at brugen af mundbind og bedre indeklima kan være effektive måder at stoppe smittespredning af coronavirus.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En forskningsgruppe fra Storbritannien, USA og Norge har undersøgt, om individuelle faktorer som højde, uddannelse, indtægt, hvor meget forsøgspersonerne har opholdt sig udendørs, og hvorvidt de har delt køkken med andre, påvirkede deres risiko for at blive smittet med corona.

Det skriver det norske Universitet i Agder i en pressemeddelelse. Studiet er endnu ikke fagfællebedømt.

Forskningen indikerer blandt andet, at hvis man er over 182 cm høj, så kan der være over dobbelt så høj risiko for at blive smittet med coronavirus. Og hvorfor så det? Ifølge forskerne bag studiet er det et tegn på, at coronavirus kan være luftbåren og smitte gennem aerosoler.

Aerosoler er små luftbårne partikler, som kan holde sig svævende i stedet for at falde til jorden, som dråber gør. Aerosoler kan samles i dårligt ventilerede områder og blive ført videre af luftstrømme, og hvis der er stigende luftstrømme, så øges risikoen, jo højere man er.

»Resultaterne tyder på, at dråbesmitte ikke er den eneste overføringsmekanisme, og at aerosoloverføring er mulig,« siger professor Evan Kontopantelis fra University of Manchester i pressemeddelelsen.

Den nye forskning baserer sig på en undersøgelse af 2.000 personer fra USA og Storbritannien. Resultaterne af forskningen kan ifølge det norske universitet i Agder betyde, at brugen af mundbind og bedre indeklima kan være effektive måder at stoppe smittespredning af coronavirus.

Ikke konsensus på området

Den aktuelle viden på området tyder på, at coronavirus smitter gennem dråbe- og kontaktsmitte, hvilket også beskrives på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, og er antaget af WHO.

I juli måned underskrev 239 ind- og udenlandske forskere dog et åbent brev til WHO om, at coronavirus måske også kan smitte gennem luften.

Siden har WHO erkendt, at man ikke kan udelukke, at covid-19 kan være luftbåren.

Debatten om, hvorvidt coronavirus kan være luftbåren, har efterhånden raset i flere måneder, og der er langtfra konsensus på området.

Der er fortsat flere forskere og eksperter, som sætter spørgsmålstegn ved en mulig luftbåren smitte. Tilbage i juni udtalte professor ved Rigshospitalet Jens Lundgren til Videnskab.dk, at der er meget, der tyder på, at coronavirussen ikke kan være luftbåren.

»Vi ved, at det har virket effektivt, at folk holder afstand og husker håndhygiejne. Hvis sygdommen var luftbåren i ordets egentlige forstand, så ville den slags tiltag ikke have virket,« sagde han til Videnskab.dk.