Studenterkørsel bliver alligevel tilladt i år

I 11. time har regeringen og Folketingets partier besluttet, at årets studenter skal have lov at komme på vogntur.

»Jeg har den ufatteligt glædelige nyhed til studenterne, at ja, de kan faktisk godt køre i vogn,« lyder det fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Meddelelsen vækker glæde hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Billedet er fra Aalborg i sommeren 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En god nyhed er landet hos de rundt regnet 50.000 unge, der bliver studenter i år.

For længe har coronakrisen kastet en skygge over elevernes afslutning, men med kun et par uger til studenterugen har regeringen og Folketingets partier nu besluttet at tillade studenterkørsel.

»Jeg har den ufatteligt glædelige nyhed til studenterne, at ja, de kan faktisk godt køre i vogn,« siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse.

Ikke kun årets studenter, men alle, der færdiggør en ungdomsuddannelse, skal have lov til at fejre deres eksaminer med vognkørsel, slår ministeren fast.

»For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt, at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i coronaens tegn. Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Beslutningen er truffet med bred opbakning på tværs af Folketinget efter længere tids tvivl om, hvorvidt studenterkørsler ville kunne finde sted. Blandt andet forsamlingsforbuddet har gjort det svært at gennemføre årets vognture.

Elever ånder lettet op

Det glæder Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, at studenterne alligevel får lov til at gennemføre vognturene.

»Alle, der har oplevet det, kan huske, hvor væsentligt et øjeblik det er,« siger Martin Mejlgaard, der selv blev student i 2019.

Han forklarer, at netop studenterkørsel har været en af de allervigtigste traditioner, som eleverne har frygtet at misse:

»Som kommende studenter må man ånde lettet op over, at studenterkørsel ikke var en af de ting, man missede i det år, der bliver husket for coronakrisen.«

Han håber derfor, at studenterkørslen kan afholdes så normalt som muligt trods forholdsregler.

»Det, der er meldt ud allerede, er ret positivt. Så skal vi se på, hvad de konkrete forholdsregler bliver,« siger han.

For præcis hvordan studenterkørslerne skal foregå, er endnu ikke besluttet. De nærmere retningslinjer for forsvarlig gennemførelse af studenterarrangementer er stadig under udarbejdelse.

Også festlighederne inden vognturen vil være anderledes i år end tidligere. Blandt andet foreslås det, at translokation, dimissioner og lignende arrangementer bør foregå klassevis for at undgå større forsamlinger. Dog skal nærmeste familie fortsat have mulighed for at deltage.