Strid bekymrer miljøfolk

Miljø-folk siger, at den interne strid i Venstre om klima- og energipolitikken vil ramme Danmark indenrigspolitisk. Der imod får striden ikke betydning for klimatopmødet, siger de.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Verdensnaturfonden WWF og Greenpeace er bekymrede for, at den interne strid i Venstre om klima- og energidebatten vil skade Danmarks interne politik på området.

»Det er meget vigtigt, at vi får en bredt politisk funderet fremtidig energi- og klimapolitik. De investeringer, der skal til, strækker sig over mange år, og derfor går det ikke med en politisk slingrekurs. Derfor er det virkelig vigtigt, at Venstre får det her på plads,« siger John Nordbo, der er leder af Verdensnaturfondens klimaprogram.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er der langt ind i Venstres rækker skepsis over for klima- og energidebatten. Flere Venstre-medlemmer, bl.a. folketingets formand Thor Pedersen, udenrigsordfører Søren Pind og Britta Schall Holberg udtrykte på et møde i går skepsis over for regeringens klimakurs.

John Nordbo fra Verdensnaturfonden tror til gengæld ikke, at Venstres skepsis får nogen større betydning for det kommende klimatopmøde i København.

»Det er begrænset, hvilken betydning, det får for selve topmødet. Her samler interessen sig mere om, hvordan Danmark agerer som spiller i forhandlingerne. Men det er klart, at der i den internationale presse vil være en vis interesse for Danmarks gøren og laden på området. Der vil være to tendenser: Man vil lægge mærke til alle de fantastiske vindmøller, vi producerer, og så vil man bemærke, at der også er noget, som ikke går så fint,« siger John Nordbo.

Jan Søndergaard, der er politisk rådgiver i Greenpeace, er også mest bekymret for de indenrigspolitiske konsekvenser af striden i Venstre.

Lyder som en joke

»Det lyder jo som en joke, men det er jo ikke ubekendt, at Thor Pedersen historisk har været en af Danmarks største klimaskeptikere, men det er da nyt, at han farer frem og har så mange bag sig. Det øger jo ikke regeringens troværdighed, nu hvor vi står foran et klimatopmøde, hvor Danmark forhåbentligvis er et af de lande, der kan stille sig op og kræve, at målet for EUs udledning af CO2 bliver forbedret. Så det er ikke gode signaler, men jeg tror ikke, det får nogen stor betydning for topmødet,« siger Jan Søndergaard.