Stor stigning i briter, der søger om dansk statsborgerskab

De seneste år er antallet af britiske statsborgere, der har søgt om dansk statsborgerskab, steget markant. Fra 2017 til 2019 er antallet mere end tredoblet.

Brexit giver blandt meget andet anledning til bekymring for briter, der bor i andre EU-lande, herunder Danmark. Det er sandsynligvis det, der er årsagen til, at langt flere briter har søgt om dansk statsborgerskab. Arkivfoto: Neil Hall/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I 2017 fik 134 personer fra Storbritannien dansk statsborgerskab. I oktober 2019 er antallet 489. Det er en stigning på over 360 procent.

»Der er sket en stor stigning i antallet af briter, der ønsker dansk statsborgerskab. Jeg tror, at en del af stigningen skyldes Brexit,« udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside, uim.dk.

Den kaotiske og langsommelige proces, som Storbritanniens udmeldelse af EU har udviklet sig til, skulle egentlig have været endegyldigt afsluttet torsdag i denne uge. Men i mandags blev Brexit udskudt for tredje gang. Næste deadline hedder nu 31. januar 2020 – selv om briterne har mulighed for at forlade EU inden, hvis de godkender premierminister Boris Johnsons aftale.

I 2017 fik 134 personer fra Storbritannien dansk statsborgerskab. I oktober 2019 er antallet 489. Det er en stigning på over 360 procent. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Under alle omstændigheder giver Brexit blandt meget andet anledning til bekymring for briter, der bor i andre EU-lande, herunder Danmark.

»Jeg er selvfølgelig kun glad for de mange kommende danske statsborgere. Men jeg vil godt benytte denne anledning til at understrege, at lovgivningen i tilfælde af et Brexit uden en aftale er på plads. Sådan at de ca. 18.500 herboende britiske statsborgere kan fortsætte deres liv i Danmark, uanset om de har søgt dansk statsborgerskab eller ej,« siger Mattias Tesfaye til uim.dk.

No deal-konsekvenser

Brexit uden en aftale – også kaldet no deal-Brexit – vil ifølge uim.dk betyde, at Storbritannien fra den ene dag til den anden går fra at være fuldgyldigt EU-medlemsland til at stå uden særlige samarbejdsaftaler med EU. Det kommer blandt andet til at betyde, at der skal indføres told og omfattende toldkontrol ved handel mellem EU og Storbritannien. Det vil også blive nødvendigt med en række tidskrævende godkendelser, tilladelser og certificeringer, når der skal handles mellem Storbritannien og EU.

Samtidig vil et no deal-Brexit betyde stor usikkerhed for briter, der er bosat i andre EU-lande som for eksempel Danmark, ligesom der vil være stor usikkerhed for EU-borgere, der har bosat sig i Storbritannien.

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

»Jeg tror, at en del af stigningen skyldes Brexit.«


Usikkerheden i forhold til, hvilke regler der kommer til at gælde for briter bosat i et EU-land uden for Storbritannien, afspejler sig altså nu sandsynligvis i antallet af ansøgninger om dansk statsborgerskab.

For at få dansk statsborgerskab skal man opfylde en række betingelser. Det gælder blandt andet i forhold til at kunne forsørge sig selv, danskkundskaber og viden om Danmark.