Stor klimaskepsis i regeringens bagland

Store dele af regeringens bagland træder nu på bremsen over for en mere ambitiøs klima- og miljøpolitik. Omkring halvdelen af V og Ks lokalformænd afviser skrappere miljøkrav.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Danmarks kommende klimakommissær Connie Hedegaard kæmper for at få en international klimaaftale på plads i Bella Centret, kniber det med de grønne ambitioner i regeringens eget bagland. Flere end halvdelen af Venstres og de Konservatives lokalformænd afviser, at der er behov for en mere ambitiøs klimapolitik, der påvirker danskernes forbrug gennem flere miljøgebyrer. Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget. Samtidig svarer 60 procent af Venstres lokalformænd, at klimadebatten er for ensidig, og at der lyttes for lidt til klimaskeptiske forskere som Bjørn Lomborg. En kritik som Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at tage alvorligt.

»V og K bør overveje linjen, og hvordan vi kommer videre efter klimatopmødet. Til den tid bliver det forhåbentlig muligt at få en mere jordbunden diskussion med regeringen om miljø og klima, for store dele af deres bagland er i virkelighedene enig med Dansk Folkepartis linje,« siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF), der kan lune sig ved, at DFs bagland bakker op om partiets klimaskeptiske kurs.

Klar forskel

Venstrefløjens lokalformænd surfer derimod af sted på den grønne bølge og ønsker en langt mere ambitiøs klima- og energipolitik, der stiller skrappere krav til forbrugerne, erhvervslivet og landbruget.

»Det viser, at klima- og miljøpolitik er områder, der klart adskiller højre- og venstrefløjen. Der er meget retorik, der ligner hinanden, men når man ser på, hvilke forpligtende målsætninger partierne er klar til at påtage sig, så er der en klar adskillelse,« siger Anne Grete Holmsgaard, klima- og miljøordfører for SF.

Både SF og de Radikale har 100 procent opbakning til deres klimapolitik fra baglandet. Og hos S er opbakningen næsten total.

»Det viser, at der kommer et markant skifte i miljøpolitikken, hvis vi får flertal efter næste valg. Venstre og de Konservatives kursskifte på miljøområdet er ikke slået fuldt igennem i deres bagland, og det kan forklare, hvorfor den politiske vilje ikke er så stor, når det virkelig gælder,« siger Morten Østergaard, næstformand hos de Radikale.

Venstres politiske ordfører afviser, at hans bagland har haft svært ved at følge med partitoppens skifte fra Lomborg til klimaforkæmpere.

»Venstres bagland bakker op om den kurs, regeringen har sat, men elsker at få alle synspunkter frem i en debat. I Venstre er der en snusfornuftig tilgang til klima og miljø, hvor danskere kan blive ved med at have friheden til at leve godt,« siger Peter Christensen (V).

Fast kurs

Selvom det konservative bagland er delt i spørgsmålet om mere klima eller ej, så ligger regeringens kurs fast.

»Det er os på Christiansborg, som fastlægger linjen, og vi konservative har kørt en meget ren linje med Connie Hedegaard som frontfigur,« siger den konservative miljøordfører Per Ørum Jørgensen.

Men hvorfor har venstrefløjen større opbakning fra deres bagland til at føre en ambitiøs klimapolitik?

»Det overrasker mig ikke voldsomt, for de har haft en grøn profil gennem mange år. Men det har vi altså også,« siger Per Ørum Jørgensen.