Stigende smittetal får flere til at vælge vaccination

Selvom lidt flere danskere nu takker ja til vaccineinvitationen, skal man ifølge professor fra Aarhus Universitet ikke regne med at få alle med. Der en gruppe på i hvert fald fem procent, der er så skeptiske over for vaccinen, at de på ingen måde vil vaccineres.

Lige nu har cirka 87 procent af dem, der har fået tilbudt en vaccine, taget imod i hvert fald det første stik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af personer, der de seneste uger har valgt at få det første stik med coronavaccine, er steget.

Det skriver DR og henviser til de seneste ugers opgørelser over nye vaccinerede, hvor der fredag var 2.203 personer, som blev vaccineret første gang. De seneste syv dage er der i gennemsnit blevet vaccineret 1.641 personer om dagen. Ugen forinden blev der i gennemsnit nyvaccineret 1.266 hver dag – ugen før da var det 930 om dagen.

Det er dog stadig langt færre end i sommer, hvor antallet af nyvaccinerede nåede op på flere end 4.000 om dagen.

DR har talt med professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, der er leder af Hope-projektet, som undersøger danskernes coronaadfærd. Han forklarer meget af stigningen med, at smittetallene er på vej opad, og han peger på, at mens mange af dem, der blev vaccineret tidligere på året, gjorde dette ud fra en følelse af borgerpligt og for samfundets skyld, er der en gruppe, som ikke er blevet vaccineret, men som ikke nødvendigvis er afvisende over for vaccinen.

Fokus på personlige fordele

»Der er nogle af dem, som blev inviteret til vaccination sent i forløbet, måske i juli, som på daværende tidspunkt havde en oplevelse af, at epidemien var slut, så hvorfor blive vaccineret? De har i højere grad fokuseret på personlige fordele og ulemper ved at blive vaccineret, og en central del af den udregning er jo risikoen for at blive smittet og blive alvorligt syg. Når smitten stiger, er der flere fordele ved at blive vaccineret,« siger Michael Bang Petersen til DR.

Lige nu har cirka 87 procent af dem, der har fået tilbudt en vaccine, taget imod i hvert fald det første stik.

»Ser man på forskellige aldersgrupper er det generelt sådan, at jo yngre man er, jo mindre sandsynligt er det, at man er blevet vaccineret.«

Selvom lidt flere nu begynder at takke ja til invitationen, skal man ifølge Michael Bang Petersen ikke forvente at få alle med. Der en gruppe borgere på i hvert fald fem procent, der er så skeptiske over for vaccinen, at de ikke vil, viser professorens forskning.

Michael Bang Petersen forklarer dette med, at de anser vaccinerne for at være meget farlige og usikre. For disse borgere betyder en stigning i smitten ikke det store, forklarer professoren.

Det kan dog betyde noget for de unge, som muligvis troede, at epidemien var slut. Dem, der måske ikke var så bekymrede for smitten i sommer, men som heller ikke er så bekymrede for vaccinerne, og de kan altså blive motiveret til at blive vaccineret, siger Michael Bang Petersen til DR.