Per Stig i samtale med Clinton, Kerry og Peres

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag den 18. december 2009:

14:01: Udenrigsminister Per Stig Møller har også været på arbejde de seneste par dage. At have 120 stats- og regeringsledere med udenrigsministre lige ved hånden, har været en enestående mulighed for Per Stig til at få en snak og fremme Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser. Undervejs har Per Stig nået at tale med den tidligere demokratiske præsidentkandidat, John Kerry, som i dag er formand for det amerikanske senats udenrigskomité. Også Palæstinas premierminister Salam Fayyad, USA's udenrigsminister Hillary Clinton, Nigerias udenrigsminister Ojo Maduekwe og Israels præsident Shimon Peres nåede Per Stig Møller at tale med. Det meddeler Udenrigsministeriet.

 
10:08: 120 statsledere er begyndt at ankomme til Bella Centret til de afsluttende forhandlinger. Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, er netop ankommet. Ifølge FN skulle det passe med, at der ankommer en statsleder i minuttet.

9.56: Barack Obama er netop ankommet til Bella Center, hvor han skal holde møde med den kinesiske premierminister, Wen Jiabao.

9.46: Barack Obama skal sideløbende med klimaforhandlingerne også mødes med Dmitrij Medvedev og diskutere en nedrustningsaftale for atomvåben ifølge nyhedsbureauerne Ritzau og Reuters. Aftalen skal erstatte Start-traktaten fra 1991.

9.01: Obama er netop landet i Air Force One i Københavns Lufthavn klokken 9.00. Obama skal i dag blandt andet mødes med den kinesiske premierminister under fire øjne, oplyser Ritzau. Barack Obama har sin pansrede cadillac "The Beast" med sig under besøget i Danmark. Obama skal i dag mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), før han skal tale til klimatopmødets plenarforsamling i Bella Centret. Forude venter også møder med den kinesiske premierminister, Wen Jiabao, og han skal mødes med Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, for at tale om nedrustning af atomvåben.

8:59: Obama lander lige nu i Københavns Lufthavn Kastrup.

8:18: Obama er et kvarter forsinket, fortæller TV2 News. Det vides ikke hvorfor, Obama er forsinket, men han lander inden klokken 9.00. 

7.33: Obama lander og kommer ud til Wilhelm Lauritzens terminal i Kastrup. Han kører gennem Kongeporten, der har sit navn, fordi det ligger lige ved siden af Dronningeværelset i Kastrup. På den måde kommer han lige ud til rundkørslen i København og kan køre lige til Bella Centret.

Torsdag den 17. december 2009:

22:28: TV2-værten Bubber er blevet anholdt sammen med de Greenpeace-aktivister, der tidligere på aftenen trængte ind til gallamiddag på Christiansborg. Det bekræfter hans kone over for BT.

21:02: Dronning Margrethe har fået FNs generalsekretær Ban Ki-Moon til bords ved statsmiddagen på Christiansborg. Dermed slap hendes majestæt for at have Zimbabwes brutale præsident, Robert Mugabe, ved sin side i hans egenskab af at være den længst regerende statsleder.

13.14: Den tyske kansler, Angela Merkel, er netop nu ankommet til Danmark.

10:53: Inden længe lander prins Albert af Monaco i Danmark. Senere i dag ankommer også Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma. Det oplyser TV2 News.

10:29: Den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad er netop landet i Københavns Lufthavn. Der afholdes i dag fire demonstrationer for menneskerettigheder i Iran.

10:17: Torsdag morgen ankom den amerikanske udenrigsminister til København, for at deltage i klimatopmødet. Hun har planlagt, først at have møder med en række nøglelande for derefter at deltage i den gallamiddag, som dronning Margrethe afholder i aften, skriver JP.

08:42: Den brasilianske præsident, Lula da Silva, siger til Politiken, at Brasiliens erklærede mål er at reducere afskovningen af den brasilianske regnskov med 80 procent inden 2020.

08:29: Københavns lufthavns pressechef Søren Hedegaard Nielsen udtaler til Ekstra Bladet, at man forventer mellem 25 og 30 særfly i dag med statsledere fra hele verden. Ifølge TV2 News er nogle af de mere prominente af disse den tyske forbundskansler, Angela Merkel, Ruslands præsident, Dmitry Medvedev, og den spanske premierminister, José Luis Rodriguez Zapatero.

Onsdag den 16. december 2009

19:50: Lige nu får det Kongelige Teaterbesøg af en masse spidser og klimakendisser. De skal i teatret for at se Bournonvilles ballet Napoli.

18:27: Der er både torsdag og fredag demonstrationer på grund af den iranske præsident Ahmadinejads tilstedeværelse i Danmark. Det skriver Enhedslisten på deres hjemmeside. Præsidenten er her i forbindelse med klimatopmødet.

16.17: Venezuelas præsident Hugo Chavez hyldede dagens demonstranter fra talerstolen i Bella Centret. Han benyttede samme lejlighed til at påpege at dagens store skurk var kapitalismen og de rige lande, der udleder meget mere CO2 end de fattige lande.

15.26: Så enkel er Arnold Schwarzeneggers løsning, på hvordan folk kan ændre deres klimaadfærd. Arnold sammenlignede klimaets status med situationen for fitness og motion i halvfjerdserne. Den gang ville ingen løfte vægte, men i dag er der fitnessfaciliteter og fitnesscentre alle steder, ifølge Arnold.

15:23: I aften vil Ban Ki Moon, FN's generalsekretær, modtage "The Peoples Orb", som er en 20 centimeter høj sølvkugle. På sølvkuglen er der opfordringer til handling i forhold til klimaet. Kuglen har været under vejs fra Sydney i Australien. Inden i den er der en hard disk med 350 gigabyte hukommelse, så der er plads nok til forhandlingernes slurspurt. Det skriver WWF, Verdensnaturfonden.

14:48: FN's klimasekretær, Yvo de Boer, taler netop nu med NGO'er om hvorfor ikke alle har fået adgang til Bella Center. Stemning var til at begynde med ganske ophidset, hvorefter de Boer truede med at gå uden at svare på NGO'ernes spørgsmål.

14.38: Safri Duo spiller i dag til fortællingen "Aqua" om Australiens berømte koralrev Great Barrier Reef. Begivenheden er en film uden ord, om koralrevets opståen, fisk og havplanter i området og revets usikre fremtid, hvis der ikke bliver skåret i CO2-udslippet.

14:19: Den kinesiske premierminister Wen Jiabao er en af de mange statsledere der ankommer til København idag. Lufthavnens pressechef fortæller til Ekstra Bladet at cirka 20 særfly lander i kastrup lufthavn inden imorgen.

14.11: Så er Arnold Schwarzenegger på vej hjem til Californien. Det skriver BT.dk. Han nåede at mødes med overborgmester Ritt Bjerregaard på Københavns Rådhus, holde tale ved borgmestrenes klimatopmøde i København, pumpe jern og træffe navnebroderen Arnold Mærsk McKinney Møller.

13.21: USA's udenrigsminister Hillary Rodham Clinton ventes at deltage i møderne på klimakonferencen torsdag. Hendes ministerium har ikke bekræftet hendes tur til København, men en anonym embedsmand har sagt at hun vil deltage i konferencen og teame up med Obama, når han ankommer.

12:52: Connie Hedegaard har overdraget formandsskabet ved COP 15 til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

11.08: I forbindelse med borgmestrenes klimatopmøde i København. Californiens guvernør løftede sløret for nogle af hjemstatens initiativer til at blive grønnere. Californien er gået meget over til solenergi, som Arnold også selv bruger hjemme i privaten til at varme jacuzzien og svømmepoolen op, og børnene er blevet bedt om at forkorte tiden under bruseren.

11:05: Det er yderst sjældent at Mærsk McKinney Møller selv tager imod sine gæster i receptionen, men det var tilfældet igår aftes da selveste Schwarzenegger var på besøg. Mærsk har to containerhavne i Californien, og bidrager dermed med både arbejdsplader og indtægter til staten.

Tirsdag den 15. december 2009

20:32: Bristiske kronprins Charles appellerede i sin åbningstale til ceremonien ved COP15 i eftermiddags til en fælles indsats mod skovrydning i troperne og gjorde opmærksom på sit eget program til at begrænse træfældningen. Det oplyser tv2news

19:44: Kronprins Frederik besøgte i dag de 4 udstillinger på Hopenhagen Live på Rådshuspladsen i København. Kronprinsen har tidligere udtalt, at vi har en pligt og et ansvar til at gøre noget for klimaet, og at han selv som et lille skridt på vejen lærer sine børn, at man ikke skal lade vandet løbe, når man børster tænder. Kronprinsen blev modtaget af Overborgmester Ritt Bjerregaard. Det oplyser dr.dk 

17:17: Arnold Schwarzenegger bruger fritiden i København til at powershoppe. Således besøgte han her til aften flere dyre smykkebutikker i Bredgade. Herefter slappede han lidt af på Café Europa på Amagertorv, for at lade batterierne op til aftenens program, skriver Ekstra Bladet.

17:14: Robbie Williams er i byen København, hvor han skal medvirke i hele to DR-programmer. Det skriver Ekstra Bladet. I aften deltager han i Aftenshowet, og fredag medvirker han i Anders Lund Madsens talkshow.

16:08: Californiens guvernør, Arnold Schwarzenegger, holdt i dag tale ved klimatopmødet. I sin tale nævnte han bl.a., at klimaet skal håndteres på et overnationalt plan, og roste desuden Danmark for at være mere energieffektivt end USA, skriver JP.
Yderligere ser han COP 15 som en succes: Dette topmøde er allerede en succes. Selvom der ikke kommer en aftale, er det en succes, fordi vi får mulighed for at tænke anderledes", sagde guvernøren.

15:55: Lars Løkke Rasmussen har ikke noget ønske om at tale med den afrikanske diktator, Robert Mugabe. Det erklærede statsministeren for kort tid siden på sit ugentlige pressemøde. Se statsministerens svar på, hvad han har tænkt sig at sige til Mugabe, hvis lejligheden byder sig, her.

15:45: Bristiske Prins Charles er netop ankommet til Københavns Lufthavn. Han skal holde tale ved eftermiddagens ceremoni ved COP15-mødet. Prinsen har i en årrække kæmpet for at bekæmpe miljøproblemer. Det skriver tv2news.

14:52: Det er ikke lutter populære statsledere der besøger klimatopmødet i København i denne uge.
Zimbabwes premierminister Robert Mugabe, der under normale omstændigheder har indrejseforbud i EU, landede her til morgen, og i løbet af de næste par dage ankommer folk som Mahmoud Ahmadinejad, den iranske præsident der af flere beskyldes for at have fusket med præsidentvalget i Iran tidligere i år, samt den Usbekiske præsident Islam Karimov der også går under navnet 'Slagteren fra Andijan", på baggrund af usbekiske sikkerhedsstyrkers drab på ca. 1.000 demonstranter i byen Andijan.

14:40: Hans kongelige højhed Prins Charles ankommer, ifølge det britiske udenrigsministeriums COP 15 hjemmeside, til København idag. Prinsen kommer som repræsentant for sit eget regnskovs projekt, der arbejder imod ikke bæredygtig skovhugst i verdens regnskove.

13:39: "Hvorfor er det, at vi er villige til at lade Afrikanerne leve og dø i elendighed i dag, mens vi bekymre os enormt om deres børnebørns velfærd?". Sådan afslutter Bjørn Lomborg sin blog på politiken.dk. Lomborg kalder det hyklerisk, at man pludselig interesserer sig for de problemer klimaforandringerne vil forårsage om 50-100 år, fremfor at prøve at løse de mere umiddelbare problemer såsom malaria, HIV, manglen på rent drikkevand og basal lægehjælp, der er et problem lige nu. Lomborg argumenterer for at en temperaturstigning på 2-3 grader ikke vil være nær så svær at tackle for udviklingslandende hvis blot vi giver dem et løft idag, der kan være med til at skabe vækst og fremskridt.

11:37: Blandt gæsterne ved gårsdagens reception i den amerikanske ambassadebolig var, udover Schwarzenegger, også den danske tennisdronning Caroline Wozniacki, fortæller Ekstra Bladet idag. The Govenator fandt under receptionen tid til at lykønske Caroline med hendes resultater og viste sig at have et godt kendskab til den 43 år yngre dansker.

08:27: Den zimbabweanske diktator Robert Mugabe lander her til morgen i Købenahvn. Mugabe har på grund af EU-santioner og overtrædelser af menneskerettighederne forbud mod indrejse i Danmark, men da der er tale om et FN-topmøde har Mugabe diplomatisk immunitet, og kan derfor frit rejse hertil, hvilket har mødt kritik fra flere danske politikere.

Mandag den 14. december 2009

15:56: Klimaforskeren Henrik Svensmark, der søndag aften faldt om under en direkte debat på DR1, er blevet et varmt navn på alverdens blogs og hjemmesider. Således har mere end 120 tusinde youtube brugere set videoklippet, af det der siden hen viste sig at være et kollaps forårsaget af hjerteflimmer.

15.20: Århus borgmester Nicolai Wammen drager til København for at deltage i borgmestrenes klimatopmøde i morgen med 80 andre borgmestre fra hele verden. Det skriver jp.dk. Wammen skal her tale om Danmark og Århus som cykelby, og hvad cyklisme kan gøre for transport og klimaet i byerne.

15:16: Når Gordon Brown imorgen ankommer til København er det, ifølge den engelske avis The Guardian, to dage tidligere end oprindeligt planlagt. Avisen citerer en talsperson for den britiske premierminister, der udtaler at Brown har omprioriteret sine aftaler forsikre at hanhar den fornødne tid tilatmedvirke til udformningen af en aftale.Den tidlige ankomst til København betyder at Brown misser et møde i det britiske underhus, samt en konference i Paris med den franske præsident Nicolas Sarkozy.

14:12: Ritt Bjerregaard må nøjes med en videohilsen fra den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, når hun sammen med borgmestrene fra verdens storbyer tirsdag afholder pressemøde.
Ritt Bjerregaard havde håbet at kunne præsentere Clinton som en af hovedtalerne ved den borgmesterkonference hun er vært for sideløbende med FN-topmødet

12:55: Klimatopmødet i kan meget vel gå hen og blive verdens største nogensinde uden for FN's hovedkvarter i New York. Op imod 130 stats- og regeringsledere kan ventes at komme til København. men Udenrigsministeriet vil ikke bekræfte noget før i morgen, hvor den endelige gæsteliste over præsidenter, premierministre, statsministre og diktatore offentliggøres.

12:54: Gordon Brown kommer i morgen til København for at deltage i klimatopmødet. Det bekræfter den britiske COP15-delegation på COP15 her til formiddag.

11:56: Klimaforskeren Henrik Svensmark, der søndag faldt om for åben skærm på DR1, er stadig indlagt. Det skriver DR.dk. Efter udsendelsen nåede Reimer Bo og Henrik Svensmark at veksle et par ord. Klimaforskeren, der hele tiden var ved bevidsthed, gav udtryk for at han havde det godt. Han blev straks overført til Rigshospitalet, og her til formiddags var meldingen, at han stadig er under observation.

11.26: Klimaforskeren Henrik Svensmark blev flere gange erklæret død på nettet i går, efter han fik et ildebefindende for åben skærm på DR1. På Wikipedia blev der få minutter efter klimaforskerens kollaps skrevet at Henrik Svensmark var blevet myrdet af Illuminati. Alle falske opdateringer er nu slettet fra Wikipedia, efter flere wiki-redaktører har været inde over, og klimaforskeren er efter en tur forbi hospitalet ved godt helbred.

11:16: Klimaforskeren Henning Svensmark faldt om for åben skærm, da han deltog i en debat på DR1 søndag aften. Ifølge DR fik han et ildebfindende eter et anfald af hjerteflimmer, hvor hans pacemaker satte ind. Svensmark blev straks kørt på Rigshospitalet, og han skulle efter omstændighederne have det godt igen.