Stadig flere migranter når frem til USAs grænse – men så kommer de heller ikke længere

Den mexicanske grænseby Tijuana modtager hver dag omkring tusinde migranter fra Mellemamerika. Og her kan de blive i månedsvis, for Trump-regeringen har strammet reglerne for asylsøgere.

Hertil og ikke længere. Grænsen mellem USA (t.v.) og Mexico ved stadionet Benito Juarez de Tijuana. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIA DE LA LUZ ASCENCIO

Efter mere end en måneds rejse har en kolonne af migranter fra Mellemamerika gjort holdt et par meter fra grænsemuren, som skiller Mexico og USA.

Metalbarrieren tårner sig op nær det sportscenter, hvor Tijuanas bystyre har oprettet en midlertidig lejr for migranterne. Og antallet bliver større dag for dag, når en ny busfuld ankommer. På den anden side – bag projektører, bevægelsessensorer, kameraer og for god ordens skyld endnu et hegn – ligger deres mål: USA.

Det er imidlertid ved at dæmre for flere af migranterne, at den midlertidige lejr kan ende med at blive deres hjem i månedsvis, hvis de da på legal vis vælger at søge om adgang til USA.

César Palencia Chávez, direktør for Tijuanas migrantværk

»Jeg sover kun tre timer hver nat, og når jeg lukker øjnene, tæller jeg migranter, ikke får.«


»Vi må vente ... men hvor længe?« spørger 20-årige Lenin Herrera Batres, der sluttede sig til kolonnen sammen med sin kone og toårige søn for at slippe væk fra trusler. Parret havde overværet et mord i deres honduranske hjemby, San Pedro Sula.

»Vi har ikke pengene til at være her i en måned, to måneder,« siger han stille.

Den midlertidige lejr er mindre end en uge gammel, men den har allerede antaget karakter af en overfyldt flygtningelejr, hvor rytmen af den påtvungne lediggang har sat sig igennem. Nogle bruger timer på at se en optræden af karaokesangere i den ene ende af en basketballbane, mens andre spiller kort i den anden. Børnene bener rundt på en legeplads. Kvinder folder de udleverede tæpper i de vante bevægelser fra husholdningen derhjemme, selv om det nu finder sted i et hjørne af et stort telt.

En rytter på USAs side af grænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SANDY HUFFAKER.

Bystyret frygter, at der kommer titusinder af migranter i løbet af de kommende uger, og kæmper for at holde sig på højde med situationen.

»Jeg sover kun tre timer hver nat, og når jeg lukker øjnene, tæller jeg migranter, ikke får,« siger César Palencia Chávez, der er direktør for migrantværket i Tijuana, og tilføjer:

»Ingen by er forberedt på at tage imod 5.000 mennesker i løbet af tre-fire dage. Men vi gør, hvad der er menneskeligt muligt.«

Antallet af migranter steg i løbet af weekenden til næsten 2.500, og der er kun plads til 1.000 flere.

Flaskehalsen Tijuana

Men der venter omkring 3.400 i Mexicali, en grænseby to en halv times kørsel mod øst, og de fleste af disse ventes til Tijuana i løbet af i dag, fortæller Maggie Núñez, der arbejder for den frivillige organisation Pueblo sin Fronteras.

Tijuanas borgmester, Juan Manuel Gastélum, vurderer, at hvis alle de mellemamerikanske migranter, som er på vej mod byen, vælger at søge asyl i USA, kan det vare op til seks måneder, før deres ansøgninger er behandlet ved grænsestationen i San Diego.

De må pænt stille sig op i køen bag 3.000 andre – fra Mexico, fra mellem- og sydamerikanske stater og tilmed fra Vestafrika – som alle venter på at få en samtale med en sagsbehandler ved USAs grænse. Forsinkelsen kan løbe op i to måneder.

Og mens flaskehalsen i Tijuana er stoppet til, bliver lokalbefolkningens tålmodighed sat på prøve. Byen er i forvejen skabt af migranter, og traditionen er her at overlade ansvaret for dem til kirkelige organisationer.

Nogle mexicanere spørger dog, hvorfor mellemamerikanerne får særbehandling, når regeringen ikke tilbyder nogen form for hjælp til mexicanere, der flygter fra vold i andre delstater, eller til de udviste fra USA.

»Der er så mange udokumenterede mennesker, som ikke får hjælp af Mexico,« siger den 61-årige Rosa Guadalupe Martínez, der søndag deltog i en demonstration.

Andre var åbenlyst fjendtligt indstillet og påstod, at nogle af mellemamerikanerne vil kaste sig ud i kriminalitet.

Magi, håb, fortrøstning

Det er umuligt at få den sløve stemning i den midlertidige lejr til at passe sammen med præsident Trumps påstand om en »invasion«, som han fremsatte før midtvejsvalget tidligere på måneden.

Migranterne er søgt sammen for at værne sig mod kriminelle bander og korrupte myndigheder, der udsuger de mennesker, som søger mod USAs grænse. Men de har ikke haft nogen virkelig forestilling om, hvilken politisk brandstorm deres vandring har udløst.

Mange af migranterne gentager den magiske formel, som har holdt dem kørende gennem tykt og tyndt hele vejen op til grænsen: en tro på, at når hele kolonnen først er nået frem til grænsen ved Tijuana, vil porten åbne sig.

»Gud ønsker, at Trumps hjerte skal bevæges,« siger 27-årige Francisco Naum fra Honduras.

Oversættelse: Lars Rosenkvist