Sofie Gråbøl som dansk dronning: Det er enhver skuespillers drøm

I serien »Gentleman Jack« spiller Gråbøl rollen som dronning Marie. En kort, men flot oplevelse, siger hun.

Sofie Gråbøl er populær i Storbritannien, hvor hun især er kendt for sin rolle i Forbrydelsen. Aimee Spinks/Free Fold sammen
Læs mere

Det var kun én optagedag og én enkelt scene, der skulle i kassen, men da Sofie Gråbøl fik tilbudt rollen som den danske dronning Marie i serien »Gentleman Jack«, der er produceret af BBC i samarbejde med HBO, var der ingen tvivl for den danske skuespillerinde.

»Jeg sagde ja uden overhovedet at have læst manuskriptet, for jeg synes, at briter kan noget helt særligt, når det kommer til de her kostume- og periodedramaer. Det er enhver skuespillers drøm at være med i, tror jeg. Det er i hvert fald min,« siger Sofie Gråbøl.

Før optagelserne forberedte hun sig på rollen som den danske dronning.

»Det er en ganske lille rolle, jeg optræder i, men jeg læste naturligvis om hende,« siger Sofie Gråbøl.

»For eksempel gik dronning Marie på en særlig måde, fordi der var sket noget med hendes underliv, siger historiebøgerne. Vi diskuterede, om jeg skulle humpe rundt, men det ville folk jo ikke forstå. Og det er jo heller ikke hende, serien handler om,« siger Sofie Gråbøl.

Serien er baseret på den sande historie om Anne Lister, der i 1830'erne gik under kælenavnet "Gentleman Jack". Hun var ikke bare en eventyrer, der ganske forud for sin tid nægtede at lade sig begrænse af patriarkatet. Hun var også lesbisk.

Rollen bliver spillet af Suranne Jones, og mødet med hende, der foregik i København, hvor flere scener af serien er skudt, gjorde et stort indtryk på Sofie Gråbøl.

»Jeg fik lov at stå i den vidunderlige tronsal, der blev skabt inde på Københavns Rådhus. Og så fik jeg lov at spille lidt sammen med Suranne Jones. Det var én scene og ét møde, men hun er virkelig lysende,« siger Sofie Gråbøl og uddyber:

»Der er få gange i løbet af en skuespillers liv, hvor man får en rolle på det fuldstændigt rigtige tidspunkt. Den rigtige rolle lander hos den rigtige skuespiller på det rigtige tidspunkt, og det gør, at alting forløses: Skuespilleren forløses, rollen forløses og historien forløses. Sådan så det ud med Suranne Jones og rollen som Anne Lister,« siger hun.

Serien er skabt af Sally Wainwright, som ifølge Sofie Gråbøl har drømt om at fortælle historien om Anne Lister i årtier.

Da den danske skuespillerinde tilsluttede sig produktionen i København, var holdet bag "Gentleman Jack" ved vejs ende.

»Det var deres allersidste optagedag på hele produktionen, så for dem var det enormt emotionelt. Det var dejligt at få lov at være med til kulminationen på det, der helt klart havde været et fantastisk forløb for dem. Det var en kort, men virkelig flot oplevelse,« siger hun.

Sally Wainwright havde specifikt ønsket sig Sofie Gråbøl i rollen som dronning Marie.

»Jeg tror, hun var glad for "Forbrydelsen", det er sikkert derfor, jeg fik rollen,« siger hun.

Selv om rollen ikke fylder meget i serien, så var der alligevel sat en god sjat penge af til at få Sofie Gråbøl til at ligne en dronning.

»Det siger noget om budgettet på sådan et projekt, at de simpelthen syede mit kostume fra bunden, hvilket er ret vildt, når det nu kun var for en enkelt scene,« siger hun.

»Gentleman Jack«" kan ses på HBO Nordic.

/ritzau/