Sociolog: Politiet kvæler alt i opløbet

Sociolog og ekspert i aktivisme, René Karpantschof, vurderer, at massetilbageholdelserne af fredelige demonstranter, kan give bagslag. Han befandt sig selv på Østerbro, hvor nye massetilbageholdelser fandt sted i eftermiddag.

Politiet tilbageholdt en hele demonstration på Østerbro i eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Politiets hårde fremfærd overfor selv fredelige klima-demonstranter er et signal til befolkningen om, at man ikke skal deltage i demonstrationer, vurderer sociolog og ekspert i aktivisme, René Karpantschof.

Han befandt sig selv på Østerbro, hvor nye massetilbageholdelser har fundet sted denne eftermiddag.

- Tilbageholdelserne er fuldt lovlige, men spørgsmålet er, om denne form for vilkårlig frihedsberøvelse af fredelige demonstranter ikke risikerer at give bagslag. Det skaber vrede og mistillid til politiet, og mange reagerer ved at tænke: Hvis Staten er uretfærdig, så behøver man ikke selv følge reglerne, siger René Karpantschof.

Han tilføjer, at flere betjente er så stressede af situationen, at de bruger peberspray mod høflige folk, der henvender sig til dem.

- Jeg har lige set flere fotografer, som fik sprøjtet peberspray i ansigtet, og der blev også sprøjtet mod mig, uden at jeg dog blev ramt. Hvis man er til stede her på Østerbro lige nu, oplever man det ikke, som det Danmark, man kender, siger sociologen.

- Politiet er meget beskyttede og bevæbnede. Politiet har totalt styr på situationen, og peberspray er mig bekendt ikke et våben, politiet har fået til rådighed for at anvende det mod fredelige folk, der høfligt henvender sig til dem, men derimod hvis de føler sig truet. Det er naturligvis ikke alle politifolk, der opfører sig voldeligt, men nogle betjente er stressede og overreagerer, siger René Karpantschof.

Mange turde ikke gå med i demonstrationen

Han fortæller, at stemningen omkring Østerport Station, hvor anholdelserne lige har fundet sted, var præget af hundeglam og vrede råb mod politiet i stil med "Fuck the police". Han fortæller også, at politiet slog til og opløste demonstrationen, før der overhovedet var sket noget.

- Politiet har besluttet sig for at kvæle alt i opløbet, og det er et klart signal til befolkningen om ikke at deltage i demonstrationer. For ligesom med de mange hundrede anholdelser lørdag på Amagerbrogade, har mange af demonstranterne i dag slet ikke oplevet, at der skete noget. Og politiets taktik ser ud til at virke, for der var mange, som tydeligvis slet ikke turde gå ind i selve demonstrationen, men i stedet fulgte den fra fortovet, fortæller vurderer sociolog og ekspert i aktivisme, René Karpantschof.

Han mener, prisen for at tage anholde helt uskyldige mennesker, kan blive høj.

- Men det er åbenbart en pris, man godt vil betale for at holde uroen ned. Spørgsmålet er, om det skaber mistillid og mere uro. Desuden opleves det af mange som et brud med den grundlovssikrede ret, at man ikke kan udsættes for vilkårlig frihedsberøvelse. Selv om det er fuldt lovligt, føles det ekstremt krænkende for de uskyldige mennesker, som anholdes og bures inde, blot fordi de har deltaget i en lovlig demonstration, siger René Karpantschof, der i lighed med mange andre eksperter – og politikere fra oppositionen i Folketinget - har kritisere den såkaldte "Lømmelpakke".

Ifølge den nye lov, der blev vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti forud for COP15, har politiet fået udvidet deres beføjelser til at anholde demonstranter præventivt. Og tilbageholde dem op til 12 timer mod tidligere seks timer, uden at de er sigtet eller stilles for en dommer.

14-årige Nina var med til demo: Vi var fredelige