Socialdemokratiet om tidligere pension: Folk skal ikke vurderes, de skal have en ret

Mattias Tesfaye mener, at den væsentligste forskel på Socialdemokratiets pensionsforslag og regeringens er, at S vil give danskerne en ret til at gå på tidligere pension, mens danskerne med regeringen, DF og de Radikales forslag skal igennem en vurdering.

Spørger man Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, er der stor forskel på Socialdemokratiets pensionsforslag og aftalen Regeringen, DF og de Radikale har indgået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Tidligere pension bliver et af de helt store emner i den nært forestående valgkamp. Men hvad mener de forskellige partier, der skal gøres på området?

Torsdag indgik regeringen en aftale med DF og de Radikale om seniorførtidspension, som giver borgere med højst seks år til folkepensionsalderen og som maksimalt kan arbejde 15 timer om ugen efter 20-25 år på arbejdsmarkedet, mulighed for tidligere pension.

Socialdemokratiet regner med også at stemme for aftalen, men Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet mener, at der er stor forskel på regeringens aftale og det forslag, Socialdemokratiet er kommet med.

»En væsentlig forskel er, at vi ønsker at lave en ny model, som er en rettighed, hvor man ikke skal søge om at trække sig tidligere tilbage, men hvor man har en ret til at trække sig, ligesom vi kendte det fra efterlønnen. Vi mener, man skal kunne lukke døren til sin arbejdsplads om fredagen og så starte på pension om mandagen,« siger Mattias Tesfaye.

Socialdemokratiet er blevet kritiseret for endnu ikke at have sagt præcis, hvem der skal have ret til at trække sig tidligere tilbage, og hvem der ikke skal. Det skal først afklares efter valget.

Men alt er heller ikke på plads i den nye aftale mellem regeringen, DF og de Radikale. Der er nemlig endnu ikke taget stilling til, hvilken myndighed der skal vurdere personernes arbejdsevne.

»Vurderingen i regeringens aftale er en vurdering af arbejdsevnen, hvor de så flytter på grænsen for, hvor meget arbejdsevne man skal have. Det er jo sådan, man normalt har med førtidspension at gøre, og det giver også god mening, hvis vi snakker om folk i 40'erne eller 50'erne, men når man har ganske få år tilbage af arbejdsmarkedet, mener vi ikke, at der skal være en vurdering af arbejdsevnen,« siger Mattias Tesfaye.

Tidligst på arbejdsmarkedet

Mens det i regeringens aftale er et krav, at man skal have været på arbejdsmarkedet i 20-25 år, er det i Socialdemokratiets forslag et krav, at man skal have været på arbejdsmarkedet i mere end 40 år.

»Førtidspension er en udmærket ordning for folk, der er syge og ikke kan arbejde mere, men vi ønsker at give en tidligere ret til at trække sig tilbage på folkepension, hvis man har været mange år på arbejdsmarkedet. Når man er en af dem, der er kommet tidligst på arbejdsmarkedet, skal man også have mulighed for at trække sig lidt tidligere tilbage,« siger Mattias Tesfaye.

Spørger man de Radikales leder, Morten Østergaard, hvad den største forskel på partiernes pensionsforslag er, peger han på, at alle, i deres aftale med regeringen og DF, kan søge om tidligere pension.

»I modsætning til Socialdemokratiets forslag kan enhver søge om seniorpension, hvis de lever op til kriterierne. Det betyder, at hver eneste lønmodtager på det danske arbejdsmarked får den samme ret til at søge,« siger han til Ritzau.