Socialdemokratiet hiver Anders Samuelsen i samråd

Socialdemokratiet vil have Udenrigsminister Anders Samuelsen i samråd om mulig hjemtagelse af danske IS-jihadister.

Nick Hækkerup (S) vil hive Udenrigsminister Anders Samuelsen i samråd. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Nick Hækkerup, udenrigsordfører i Socialdemokratiet, vil hive Udenrigsminister Anders Samuelsen i samråd om muligheden for at hente IS-jihadister hjem til Danmark.

»Vi synes under ingen omstændigheder, at Danmark skal hente IS-jihadister hjem. Det har Udenrigsministeren luftet muligheden for, og derfor vil vi have Anders Samuelsen i samråd for at få en forklaring på, hvad han har tænkt sig. Vi tror ikke, at der er flertal i Folketinget for en sådan løsning,« siger Nick Hækkerup.

Udenrigsministeren åbnede op for muligheden for, at Danmark skal hente danske IS-jihadister hjem, da han i et interview med Berlingske i tirsdags fremførte, at det kan være mere sikkert at have jihadisterne fængslet i Danmark end gående frit rundt i Syrien. Det vindende argument for at hente danske IS-jihadister hjem er, hvis det kan forhindre terroraktioner.

Udover Socialdemokratiet har også regeringspartiet De Konservative og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti udtrykt modvilje om at hente IS-jihadister hjem til Danmark. Udenrigsordfører fra DF, Søren Espersen, sagde torsdag til Berlingske, at »Det er der slet ingen som helst mulighed for,«, mens udenrigsordfører fra De Konservative, Naser Khader, udtrykker, at han er »uenig« og »ikke kan se, hvorfor vi skal hente problemerne hjem«.

Fokus på hjemtagelse af danske IS-jihadister, der befinder sig i Syrien, kommer efter, at USA har bedt sine allierede om at hente fængslede borgere hjem. At muligheden for at hente IS-jihadister hjem sker på en allierets opfordring, får dog ikke Nick Hækkerup til at tvivle.

»Amerikanerne trækker sig ud af Syrien nu, og de har en række tilfangetagne krigere, som de meget nødigt vil slippe fri. Det er vi helt enige i, men vi synes hellere, at vi skal forbedre fængselsfaciliteter i nærområdet fremfor at tage dem hjem,« siger Nick Hækkerup.

Socialdemokratiet håber, at samrådet med Udenrigsminister Anders Samuelsen afholdes snarest muligt.