Social distance, nedlukning og forbud – det kan have reddet tusinder af liv

Regeringstiltag i flere europæiske lande ser ud til at virke. Det vurderer en rapport foretaget af forskere fra Imperial College London. Forbud kan have reddet op mod 59.000 liv.

Der kan være reddet mange liv, ved at regeringer har lavet meget kontante tiltag for at inddæmme smitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karsten Winter/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Hele Europa har efterhånden mærket effekterne af coronavirus, der har bragt utallige smittetilfælde og dødsfald med sig.

Derfor har flere regeringer rundt om i hele Europa lavet forbud mod forsamlinger, nedlukning af arbejdspladser og skoler og forbudt store forsamlinger. Og nu vurderes det altså, at disse tiltag kan have reddet op mod 59.000 menneskeliv i 11 europæiske lande, herunder Danmark. Sådan lyder det ifølge en ny rapport fra forskere ved Imperial College London.

Forskerne har undersøgt, hvordan social distancering, og nedlukning af skoler samt forbud mod store forsamlinger påvirker smitteantallet. Dog kan tallet med en vis usikkerhed være op mod 120.000 reddede menneskeliv.

Modellerne fokuserer på et såkaldt reproduktionsnummer, som er det gennemsnitlige antal nye smittede genereret af hver person med coronavirus. Desuden vurderer rapporten, at man kan undgå flere dødsfald ved at sikre, at tiltagene fortsætter indtil smitteniveauet falder.

En af forskerne bag rapporten, Dr. Samir Bhatt, der er lektor på School for Public Health peger på, at det er for tidligt at sige, om landene har formået at kontrollere epidemien fuldt ud. Han vurderer, at der bliver brug for flere svære beslutninger i de kommende uger.

»Det er en vanskelig tid for Europa, men regeringerne har taget vigtige skridt for at sikre, at sundhedssystemerne ikke bliver overbelastede. Der er klare tegn på, at tiltagene er begyndt at virke og har gjort kurven af smittede fladere end den ellers ville have været. Vi mener, at et stort antal liv er blevet reddet,« siger han i en pressemeddelelse fra MRC Center for Global Infectious Disease Analysis.

Det var også Imperial College London, der for noget tid siden anslog, at coronavirus kan føre til mere end to millioner dødsfald i USA.

Millioner af smittetilfælde

I rapporten estimerer forskerne, at der i de 11 lande er mellem 7-43 millioner mennesker, som er inficeret med covid-19. Det anslås, at de fleste smittetilfælde er i Spanien efterfulgt af Italien, og lavest i Tyskland og Norge.

Rapporten nævner desuden Tyskland og Storbritannien, som har indført tiltag lidt senere end andre lande. Ifølge rapporten er det usikkert, hvorvidt tiltag i disse lande har nået at virke, og derfor vurderes det, at det er kritisk at tiltagene fortsætter, så smitten kan inddæmmes.

Forskerne har undersøgt regeringstiltag i Østrig, Belgien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Norge, Spanien, Sverige, Schweiz og Storbritannien.