Skuffelse blandt NGO'er

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag den 18. december:

18:33: Stor skuffelse blandt NGO'er samlet i Øksnehallen. Fiasko, lyder det fra den fakkelbærende forsamling. Det oplyser tv2news.

18:11: Dagens fredelige demonstration der var arrangeret af netværket Climate Justice Action, er ved at opløse sig selv. Det fortæller TV2 News. Demoen var på et tidspunkt oppe på 1.000 deltagere, men nu er der kun 100 tilbage på Christiansborg Slotsplads.  

17:36: PETs tidligere operationel chef Hans Jørgen Bonnichsen håber, at de ansvarlige for sikkerheden ved statsmiddagen i går lærer af situationen. Det skriver berlingske.dk. At tre aktivister fra Greenpeace snød sig igennem sikkerhedskontrollen, er en sikkerhedsbrist, som ville give den pensionerede chef røde ører. Samtidig minder Hans Jørgen Bonnichsen dog om, at lignende er sket for andre dygtige sikkerhedstjenester.   

17:08: Demoen der i øjeblikket bevæger sig fra Rådhuspladsen mod Christiansborg, vokser i størrelse. Det fortæller TV2 News. Demonstrationen er arrangeret af Climate Justice Action og er rettet mod dels de manglende resultater i Bella Center og dels mod fængslingerne af organisationens to talskvinder.  

16:45: I øjeblikket går en demonstration over Rådhuspladsen. Aktivisterne er vrede over den manglende politiske vilje på topmødet og råber "Copenhagen is a Lie". Det fortæller TV2 News.

16:43: Københavns Politi fortæller til berlingske.dk, at de mest ekstreme klimaaktivister er rejst ud af landet. Aktivisterne er rejst ud i løbet af de seneste dage, og derudover er flere udenlandske aktivister blevet udvist.   

16:18: De to Greenpeace-aktivister, der i går sneg sig ind til middagen på Christiansborg, sigtes for ulovlig indtrængning. Det skriver dr.dk. Hvis de to dømmes, kan de risikere bøde eller fængsel i op til seks måneder. Om aktivisterne bliver sigtet for andre ulovligheder, vides endnu ikke.  

15:06: Alt var timet og tilrettelagt, da Greenpeace-aktivister i går slap forbi det store opbud af sikkerhedsfolk og kontrol til Dronning Margrethes middag på Christiansborg. To Greenpeace-folk nåede at vise bannere med teksten "Politicians talk - leaders act". De blev begge to anholdt sammen med en tredje aktivist lod som om han var deres bodyguard. Ifølge BT havde de lejet tre limousiner med falske nummerplader, og de havde falske dokumenter med sig til at komme ind.

14:21: Justitsminister Brian Mikkelsen (K) vil have belyst, hvordan to Greenpeace-aktivister kunne snige sig ind til middag hos Dronning Margrethe. Han vil have en redegørelse fra politiet og PET, Politiets Efterretningstjeneste. "De må lære af det og sikre, at de rigtige kommer ind. Alternativet til bannerne kunne jo være, at man havde haft en bombe i tasken, og der så var over 100 statsledere samlet hos dronningen. Så det er en alvorlig sag, og jeg ved, politiet arbejder med den," siger han til Politiken.dk.

14:09: Ombudsmanden er gået ind i sagen om masseanholdelser. Ombudsmanden vil have informationer om anholdelser, hvor klimaaktivister sad på gaden. Det skriver politiken.dk.

14:04: Tyske aktivister klipper håret af, for at vise deres frustration over COP15-forhandlingerne i Bella Centret. Det skriver politiken.dk.

13.58: Politiet overvejer, om flere aktivister skal anholdes efter den opsigtsvækkende aktion under gårsdagens gallamiddag på Christansbog Slot, oplyser DR.
- Det tyder på en meget spektakulær operation. Den er vi nu ved at få kortlagt, og jeg kan ikke udelukke, at vi skal ud og hente nogle flere, siger Per Larsen. Per Larsen mener at den sideløbende aktion uden for Christiansborg, hvor flere miljøaktivister, blandt andre tv-værten Bubber blev anholdt, var en del af aktionen der sikrede at de to Greenpeace-aktivister nåede helt frem til indgangen til de kongelige repræsentationslokaler.

13:09: Cirka 50 deltagere vil demonstrere mod Ahmedinejad og for solidaritet med det iranske folks kamp for frihed. Det vil finde sted på det grønne areal ved Vejlands Alle og Center Boulevard. Demonstrationen begynder klokken 13 og varer til klokken 16.

13:06: I dag demonstrerer Climate Justice Action for solidaritet med såkaldte klimafanger og en retfærdig klimaaftale, meddeler politiet. Demonstrationen løber fra klokken 15 til 17.30 og vil gå ad ruten Israels Plads, Frederiksborggade, Nørre Søgade, Vester Søgade, Kampmannsgade, Hammerichsgade, Jarmers Plads, Nørre Voldgade, Vester Voldgade, Stormgade, Vindebrogade og slutte på Christiansborg Slotsplads. Der forventes mellem 300 og 500 deltagere.

12:03: Svenske aktivister vil i dag klokken 12 "præventivt tilbageholde" personale fra det danske konsulat i Malmö. Det skriver Modkraft.dk. Det sker i protest mod de mange anholdelser af demonstranter under klimatopmødet. Aktivisterne mener, at Danmark ikke overholde almindelige menneskerettigheder i behandlingen af de tilbageholdte. Der vil være aktioner i alle byer, hvor der findes danske konsulater, siger aktivisterne til Modkraft.dk.

10.59: Der demonstreres lige nu uden for Bella Centret for et frit Ogaden. Ogaden er et omstridt område i det østlige Etiopien med grænser mod Somalia.

10:48: I protest mod fængslingen af Tadzio Mueller, talsmand for Climate Justice Action, og flere andre klimaaktivister, er der på nettet oprettet en underskriftsindsamling adresseret til Folketinget. Flere prominente navne har skrevet under herunder Naomi Klein og flere tyske parlamentsmedlemmer. Det skriver modkraft.dk.

10:18: De tre aktivister, der i nat skaffede sig adgang til Dronning Margrethes gallamiddag, vil blive fremstillet i grundlovsforhør sigtet for alvorlige overtrædelser af straffeloven. Det siger chefpolitiinspektør Per Larsen til TV2 News. Politiet er i gang med at efterforske aktionen, og de tror. at det er en veltilrettelagt plan, der har fået aktionen til at lykkedes. Politiet har strammet sikkerheden og kontrollen omkring Bella Centret.

10.10: Bubber alias Niels Christian Meyer er blevet løsladt fredag morgen. Torsdag blev han anholdt i forbindelse med en Greenpeace-aktion, hvor Bubber deltog i forbindelse med en optagelse til programmet "Danmark ifølge Bubber". Bubber har været 12 timer bag lås og slå i klimafængslet på Retortvej, og han undgår heller ikke en sigtelse fra politiet for at overtræde ordrebekendtgørelsen. Det skriver bt.dk.

8:54: Der er i dag demonstrationer ved Vejlands Alle og Center Boulevard på det grønne areal fra 13.00 til 15.00. Arrangørerne forventer at der kommer 1600 demonstranter, oplyser politiet. Også Greenpeace vil demonstrere i dag på Ørestads Boulevard på parkeringspladsen uden for nr. 39 fra klokken 16 til 20.

8.25: Politiet har atter løsladt 11 Greenpeace-aktivister, som serverede kaffe
foran Bella Center. Det oplyser Greenpeace ifølge Ritzau.

8.16: Politiet har anholdt 11 kaffeserverende Greenpeace-aktivister ved Bella Center, hvor aktivisterne har stået ved indgangskøen under hele FN-mødet. Det oplyser Greenpeace ifølge Ritzau.

8.03: Det var langt fra almindelige fodfolk, der stod i spidsen for aktionen ved Dronningens middag for klimatopfolkene i aftes. Det skriver eb.dk i dag. Kvinden er norske Nora Christiansen er udviklingschef for Greenpeace i København, og manden er spanske Juan Lopez de Uralde, der er direktør i norske Greenpeace.

7:54: Klimaaktivister fra Never Trust A Cop har planlagt stiknåleaktioner i dag rundt omkring i København. Men det er endnu ukendt, præcis hvordan gruppen vil slå til.

7.24: Bubber blev i nat anholdt, fordi han var med i en aktion. Bubber er i øjeblikket i lære som Green Peace-aktivist i forbindelse med programmet "Danmark ifølge Bubber", der kører på TV2.

Torsdag den 17. december:

21:41: Politiet vil nu undersøge, om der har været tale om et muligt svigt fra politiets side, da tre aktivister tidligere på aftenen trængte ind på Christiansborg under middagen for regeringsledere. Pressetalsmand ved politiet, Henrik Møller Jacobsen siger til Ritzau, at de tre aktivister nu er anholdt. Hvad de vil blive sigtet for, er endnu ikke afgjort, men de kan formentlig i det mindste se frem til en sigtelse for ulovlig indtrængen.

20:20: Det er lykkedes for tre aktivister at komme inden for på Christiansborg Slot, hvor over 100 statsledere netop nu er samlet til kongelig middag med regentparret. Forklædt som fornemme gæster i fint tøj lykkedes det de tre aktivister at komme udenom alle sikkerhedsforanstaltningerne ved slottet. Først da de i forhallen tog deres bannere frem, blev de anholdt.