Skrækmelding for 2050 er gået i opfyldelse – 30 år før

(ARKIV) Tennis - Australian Open - Quarter-final - Melbourne Park, Melbourne, Australia, January 22, 2019. Skovbrande, tørke og døde dyr i hobetal. Australien er ramt af historisk hedebølge, der har sendt termometre på rekordflugt i store dele af landet. Det skriver Ritzau, torsdag den 24. januar 2019.. (Foto: LUCY NICHOLSON/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON

Den meteorologiske verdensorganisation (WMO) forudså for fem år siden en ekstrem varme i 2050. Den forudsigelse er nu gået i opfyldelse - 30 år for tidligt.

Det kan godt ske, at nogle måske troede, at den franske vejrvært Evelyne Dhéliat overdrev, da hun i en fiktiv vejrudsendelse på TV-kanalen TF1 tilbage i 2014 fortalte, at det i 2050 vil blive rigtig varmt.

Ifølge Dagbladet lød de fiktive temperaturer i Dhéliats prognose for 2050 på over 40 grader flere steder i Frankrig.

Et område mellem Lyon og hovedstaden Paris var det varmeste sted med temperaturer på intet mindre end 44 grader.

Forudsigelsen var en form for skræscenarie for at sætte fokus på global opvarmning, men rædselmeldingen har altså vist sig at holde stik allerede nu.

I øjeblikket raserer en reel hedebølge nemlig mange steder i Sydeuropa.

I Marseille i det sydlige Frankrig varsles der i dag, fredag, således hele 44 grader - altså præcis som i Dhéliats skrækscenarie.

Det er en glohed luft fra Nordafrika, da har fået temperaturen til at toppe i flere lande i Sydeuropa.

MetDesks prognoser for vejret i Frankrig fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MetDesk.

Flere steder har temperaturerne været nærmest rekordhøje.

I Tyskland blev der forleden fx målt 38,6 grader to steder i landet - henholdvis i byerne Coschen og Bad Muskau i det nordøstlige Tyskland nær grænsen til Polen.

I Spanien lyder vejrudsigten, at det lørdag bliver op mod 43 grader, mens de i Italien og Grækenland kan forvente temperaturer på lige under eller omkring 40 grader de kommende dage.

Den meteorologiske verdensorganisation (WMO) lavede i 2014 også en forudsigelse for sommervejret i Danmark i 2050.

I skrækscenariet fortæller vejrvært Jesper Theilgaard på engelsk, at København får 37 grader, men at tordenvejr vil bevæge sig fra det nordlige Tyskland mod Danmark i løbet af eftermiddagen.

Du kan se DR's Jesper Theilgaard fortælle om 2050-vejret i Danmark her.

Selvom den franske vejrvært Evelyne Dhéliat har fået ret i sin vejrmelding allerede nu, så står det ikke helt så slemt til for Danmark endnu.

Dog kunne DMI fredag morgen afsløre, at det ser ud til, at årets varmerekord bliver slået på søndag. Læs mere om det her.