Skoleleder blåstempler klimapjæk: »At strejke og demonstrere er en del af den demokratiske proces«

Skolelederen på Nørrebro Lilleskole har givet eleverne lov til at pjække fredag uden at få registreret fravær, hvis de deltager i klimademonstration. Socialdemokratiets undervisningsordfører mener, at det er et skråplan.

FridaysForFuture arrangerede i begyndelsen af marts en demonstration om klimaforandringer i Hamburg i Nordtyskland. Her deltog tusindvis af børn og unge i strejken. Det er samme organisation, der også har arrangeret fredagens demonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: Focke Strangmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tomme klasseværelser og affolkede gange. Det er synet, som lærere rundt omkring på landets skoler vil møde fredag morgen.

Tusindvis af unge mennesker forventes nemlig at pjække fra skole for at deltage i en global klimademonstration, der begynder fredag klokken ti, og som også finder sted flere steder i Danmark. Ifølge arrangørerne pjækker deltagerne imidlertid ikke – de strejker. Og noget kunne tyde på, at ledelsen på Nørrebro Lilleskole er enig.

Se afstemning: Er det i orden, at skoleelever pjækker for at demonstrere?

Nørrebro Lilleskole har nemlig valgt at støtte, at eleverne deltager i strejken, selv om den foregår i skoletiden. Onsdag skrev skoleleder Jacob Hatting en e-mail til skolens ansatte og elevernes forældre, hvor det fremgår, at eleverne gerne må pjække – uden at få registreret fravær – hvis de deltager i strejken.

Hvorfor skrev du mailen?
»På en eller anden måde er jeg nødt til at give udtryk for, hvad skolens holdning er. Det gør jeg ud fra det værdigrundlag, som skolen har, og hvor der blandt andet står, at vi gerne vil opdrage børnene til at medvirke i et demokratisk samfund. Jeg oplever, at det at strejke og demonstrere er en del af den demokratiske proces.«

Du mener, at deltagelse i en demonstration er demokratisk læring. Er det ikke meningen, at undervisningen, som eleverne modtager i skoletiden, skal give dem den læring?
»Jo, men hvis jeg skal tolke den måde, du siger »undervisning« på, så degraderer du undervisning til at være noget, hvor en lærer står foran eleverne med en bog i hånden. Undervisning er meget mere end det i dagens Danmark.«

Hvad er undervisning for dig?
»Undervisning er, når læreren præsenterer eleverne for ny viden, som de så skal tilegne sig. Det kan lige så godt ske ved, at de deltager i aktiviteter i lokalsamfundet som ved en lærebog eller en kombination af de to ting.«

Deltager lærerne i demonstrationen sammen med eleverne, eller skal de alene af sted?
»Mit gæt vil være, at de fleste lærere bliver her på skolen, fordi det langtfra er alle elever, der vil deltage i demonstrationen. Ved nogle af de mindre klasser har jeg hørt, at et par af lærerne overvejer at tage derind sammen med dem.«

Politiserer I ikke, når I som institution går ud og blåstempler børnenes pjækkeri?
»Jo, sådan kunne man godt sige det. Men det kan jo ikke henføres til et bestemt parti. På den anden side har Lilleskole-bevægelsen siden 70erne været præget af venstrefløjs-forældre, som gerne ville lave skoler på en anderledes måde. På den måde passer det som fod i hose.«

Beslutningen passer til jeres værdigrundlag, men burde eleverne ikke passe deres skole?
»Jo, det kunne man godt mene. Men et eller andet sted kan man jo sige, at vi lever i en konflikt, som går ud på, at de, der styrer vores land efter store dele af befolkningens synspunkt, ikke tager klimadiskussionen så alvorligt, som man bør. Det er derfor, nogle af ungerne har valgt at sige, at det er vi nødt til at gøre dem opmærksomme på. Det er ikke anderledes, end når voksne strejker over en overenskomst. For mig at se er det en del af at leve i et demokratisk samfund.«

I mailen skriver du, at du og lærerne skal varetage jeres tilsynsforpligtigelse. Derefter skriver du, at hvis forældrene informerer skolen om, at børnene pjækker, så vil I undlade at registrere det, selv om I har tilsynspligt til at gøre det. Hvorfor gør du det?
»Det er ikke det, jeg skriver. Jeg skriver, at vi vil undlade at registrere, at børnene har været fraværende, hvis forældrene har informeret skolen om, at de har givet tilladelse til, at børnene må gå til demonstrationen.«

Men er det at være fraværende, fordi man går til en demonstration i stedet for at være i skole ikke også at pjække?
»Nu er vi inde i maskinrummet på fraværsproblematikken. Vi skal selvfølgelig registrere, om børnene er i skole eller ej. Det er der forskellige måder at gøre på, alt efter om de er syge, eller hvis forældrene har valgt at holde dem ude af skolen, hvor de så selv går ind og tager ansvar for undervisningen. Det kan man skrive sig ud af, lad mig sige det sådan.«

Hvordan har forældrene reageret på din mail?
»Jeg har kun fået positive henvendelser.«

Undervisningsordfører: Jeg synes ikke, det er i orden

Skolelederens beslutning om at støtte elevernes beslutning om at pjække fra skole til fordel for klimademonstrationen deler vandene hos Folketingets undervisningsordførere.

»Vi i Socialdemokratiet synes, at dagsordenen er vigtig, og den støtter vi op om. Jeg tror, at den har større magt og betydning, end vi umiddelbart går og regner med. Men når det er sagt, så skal det ikke foregå i skoletiden. Børnene skal i skole,« siger undervisningsordfører Annette Lind.

Henrik Dahl, Liberal Alliances undervisningsordfører, vil ikke blande sig i debatten, fordi Nørrebro Lilleskole er en friskole. Han skriver i en SMS, at »den beslutning må skolelederen stå til ansvar for i forhold til bestyrelse og forældre«.

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, finder det ikke problematisk, at skolelederen på Nørrebro Lilleskole støtter elevernes deltagelse i demonstrationen.

»Klimaudfordringen, vi står overfor, er gigantisk. Jeg synes kun, det er positivt, at eleverne ønsker at tage del i at få sat fokus på det. Jeg har ingen bemærkninger til skolelederens beslutning,« siger Jakob Sølvhøj.

Anni Matthiesen, Venstre

»Det er helt klart et skråplan.«


Brigitte Klintskov Jerkel, undervisningsordfører for Det Konservative Folkeparti, mener derimod ikke, at det er i orden, at skolelederen støtter elever i at pjække.

»Jeg synes, det er en meget ærgerlig prioritering af skolelederen, medmindre man bruger det i undervisningsøjemed. Sagen er god, det er der ingen tvivl om, men børnene skal passe deres skole,« siger Brigitte Klintskov Jerkel.

Hun støttes af Venstres undervisningsordfører:

»Det er helt klart et skråplan. Jeg har forståelse og respekt for elevernes engagement, men det skal foregå efter skoletid og ikke gå ud over deres skolegang,« siger Anni Matthiesen.