Skoleelev satte minister på plads i tv-debat

16-årige Troels Boldt Rømer nærmest tævede undervisningsminister Tina Nedergaard i Debatten på DR2 torsdag aften.

Troels Boldt Rømer er 16 år og formand for DSE. Han går på Strandskolen i Karlslunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tv-programmet Debatten på DR2 inviterede torsdag aften politikere og eksperter til debat om regeringens forslag til folkeskolereform.

Torsdag afslørede Berlingske.dk, at elever på handelsskolen ikke kunne klare regnestykker for 3.-4. klasses elever. Læs mere om det her

Læs også: Minister "flov på nationens vegne"

Derfor havde DR2 inviteret til debat, og en situation fra aftenens udsendelse står tydeligere i erindringen end nogen anden: En undervisningsminister, der ihærdigt forsøger at få skoleeleven til at tie stille og høre efter.

-Troels, Troels, Troeeels, lød det gentagne gange fra undervisningsminister Tina Nedergaard, da 16-årige Troels Boldt Rømer blev ved med at sætte ind med konfronterende spørgsmål til ministeren.

- Jeg lagde ikke fingrene imellem, men det synes jeg heller ikke at sagen fortjente, siger Troels Boldt Rømer fredag morgen, hvor bt.dk fanger ham på en mobiltelefon.

Troels Boldt Rømer er formand for landets skoleelever i DSE. Og hvis han var et billede på danske skoleelevers kvalifikationer, så ville der måske ikke være grund til bekymring over kommende Pisa-undersøgelser.

Og Troels Boldt Rømer blev ikke forblændet af undervisningsminister Tina Nedergaards forsøg på at fokusere på de positive eksempler. Han nærmest lammetævede hende i debatten.

- Hvorfor gør regeringen ikke noget ved, at hver fjerde folkeskole bryder loven hver dag? Hver fjerde skole lever ikke op til lovens krav om undervisningsmiljø og minimumstimetal. Timer bliver aflyst hver dag, og vi har vikarer, der kan sige' zwei Bier, danke', lødt det blandt andet skarpt fra den 16-årige.

»Hun er da en dejlig minister«

Undervisningsministeren forsøgte at parere angrebene, men det var Troels, der slap bedst af sted fra den debat og høstede det højeste bifald fra både publikum i studiet og efterfølgende i kommentarer på Facebook.

- Jeg er jo grundlæggende helt uenig med ministeren, så på den måde synes jeg ikke, at hun klarede sig specielt godt. Men hun er da en dejlig minister, og mange i debatten klarede sig faktisk dårligere end hende, mener Troels Boldt Rømer.

- Jeg opnåede selv, det jeg ville, tror jeg. Nemlig at det blev tydeligt for seerne, at der er noget helt galt med Folkeskolen. Både med forslaget om at fjerne loftet over hvor mange elever, der må være i klassen, og at der er nødt til at blive gjort noget ved de helt jordnære problemer, vi har i folkeskolen, siger Troels.

Hvordan er du blevet så god en debattør?

- Hahaha. Jeg har haft en familie, hvor vi har diskuteret meget politik. Og så har jeg gået i en hamrende god folkeskole, hvor lærerne har haft lyst til at diskutere med os. Og så handler det vel om 5 pct talent og 95 pct øvelse, siger Troels Boldt Rømer.

Han har i øvrigt gået på Strandskolen i Karlslunde.

Se Troels tæve ministeren i debatten hos DR (cirka 15 minutter inde) her.

Se Web-dokumentaren om handelsskoleelevers faglige niveau