Skarp dansk kritik af svensk klima-tilbagetog

Danske politikere og klimapolitiske iagttagere er ude med riven, efter at den svenske statsminister og EU-formand, Fredrik Reinfeldt, i går i Berlingske Tidende kraftigt nedtonede forventningerne til en ambitiøs klimaaftale i København. »Europa har mistet sin klimaførerhund«, hedder det. Venstre beskylder den svenske statsminister for at tænke mere på sig selv end på miljøet.

Sveriges statsminster Fredrik Reinfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederick Florin / AFP

Skuffelsen står nærmest malet i ansigterne på danske politikere og klimaeksperter, efter at Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, i går i Berlingske Tidende forsøgte at nedtone forventningerne til en ambitiøs global klimaaftale i København i december.

Den pessimistiske udmelding kom nemlig ikke fra en tilfældig europæisk statsleder, men fra selveste EU-formandskabet helt frem til langt efter topmødet.

»Jeg tror på, at vi får en aftale, men her og nu tvivler jeg på, at det vil være nok til at nå to-graders-målet,« sagde Reinfeldt blandt andet.

Destruktiv adfærd
I Verdensnaturfonden erkender klimaprogramleder John Nordbo, at den svenske statsminister har ret i, at det på nuværende tidspunkt er stærkt tvivlsomt, om der kan hales en aftale i land, som med rette kan kaldes ambitiøs. Men samtidig leverer han en nærmest lammende kritik af det svenske lederskab på klimaområdet – eller rettere mangel på samme.

»I de sidste halvandet år har svenskerne ikke i EU taget klimainitiativer, som går i den rigtige retning. De har indrettet sig på, at når de skal være formandsland, så skal de være mæglere og ikke have nogle uvenner. Med Reinfeldts opbakning har de endda kørt decideret destruktive forslag i den del af forhandlingerne, som handler om, hvordan en kommende global klimaaftale skal finansieres. Fra EU er der brug for konstruktive indspark i forhandlingerne, så vi kan få brudt den onde cirkel, hvor alle synes, at det er de andre, der skal løse problemet. Men det har Sverige simpelthen overhovedet ikke bidraget til,« siger John Nordbo og tilføjer, at han mistænker den borgerlige svenske statsminister for et bevidst forsøg på at tale klimaforventningerne ned for i den hjemlige opinion at sikre sig, at han ikke kommer til at stå bag en fiasko.

EU taber alt på gulvet
Også Martin Lidegaard, der er formand for den grønne tænketank Concito, udtrykker skuffelse over Sveriges EU-lederskab på klimafronten.

»Helt frem til december 2008 var EU førende i hele spillet om at få en ambitiøs global klimaaftale på plads. Men da polakkerne og andre lande, der er konservative i forhold til klimaet, fik deres vilje, tabte EU fuldstændig pusten. Som formandsland har Sverige ikke gjort den situation bedre,« siger han.

SFeren Steen Gade, der er formand for Folketingets Miljøudvalg og tillige præsident for Globe Europe – en interesseorganisation for miljøinteresserede europæiske parlamentarikere – er endnu mere skarp i sin kritik af det svenske EU-lederskab.

»Vi har ingen førerhund på klimaområdet i Europa længere. Hvor Sverige burde have trukket læsset og presset på, er det hele ved at falde sammen, fordi landet frasiger sig et lederskab,« siger Steen Gade og peger på, at Europa historisk set har været aldeles førende i det globale klimapolitiske spil.

»Vi havde aldrig fået en Kyoto-protokol uden EUs kæmpemæssige indsats. I det lys er det ekstra trist at se den mangel på lederskab, der nu udvises fra svensk side. Ja, det er næsten ikke til at bære at iagttage den passivitet,« siger han.

Også Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, mener, at det er en »meget, meget dårlig strategi«, som Fredrik Reinfeldt lægger frem. Forklaringen kan ifølge Vesselbo være, at den svenske statsminister efter indgåelse af en mindre ambitiøs klimaaftale vil kunne hævde, at han havde ret.

»Men det er en mere personlig egoistisk holdning for at pleje sit eget image. Han tænker mere på sig selv end på miljøet,« siger Venstremanden.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) havde i går ingen kommentar til Fredrik Reinfeldts skeptiske udmelding i forhold til en ambitiøs københavneraftale.