Skægvækst kan mindske effekten af masker

Skægvækst og skægstubbe kan udgøre et problem for sundhedspersonale, der bærer mundbind eller åndedrætsværn. Statens Serum Institut anbefaler, at der foretages en afvejning mellem udseende og maskens beskyttelseseffekt.

Skægvækst og skægstubbe kan give problemer i forbindelse med maskebrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sundhedspersonale med skæg bør være ekstra opmærksomme, når de bærer maske på arbejdet, idet skægvækst i nogle tilfælde kan hindre, at masken sidder tilstrækkelig tæt.

Statens Serum Institut anbefaler, at man på ledelsesniveau gør sig overvejelser om afvejningen af udseende og maskens beskyttelseseffekt. Det oplyser SSI i en pressemeddelelse.

Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) har fået henvendelser angående problematikken, der ikke kun er relevant for personer med kraftig skægvækst, men også kan gøre sig gældende for personer med skægstubbe.

Den amerikanske sundhedsstyrelse, Centers for Disease Control and Prevention, har udgivet en grafik over forskellige skægtyper og angiver, hvilke typer der kan være forenelige eller problematiske i forbindelse med sikker brug af kirurgisk maske eller åndedrætsværn.

SSI henviser til Centers for Disease Control and Preventions anbefalinger.

Bemærk, at både bakkenbarter og »hvalrosoverskæg« er godkendt, mens imperial-looket og Dalí-overskægget ikke anbefales. Julemandens fuldskæg er heller ikke godkendt af de amerikanske myndigheder.