Sent mandag aften røg endnu en topembedsmand i svinget – imens holder myndighederne helt tæt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Forhenværende departementschef i Forsvarets Efterretningstjeneste Thomas Ahrenkiel er fritaget fra tjeneste sammen med nuværende chef Lars Findsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Godmorgen! Du har taget hul på tirsdagen, og her får du overblik over nogle af dagens store historier, der inkluderer en spionsag, minimumsnormeringer og en slunken pengekasse.

Mandag aften meddelte Kulturministeren, Joy Mogensen (S), at man har taget fejl i forbindelse med tolkningen af støttereglerne i forhold til biografer, samt at biografer bør have støtte i de netop igangværende forhandlinger om en økonomisk håndsrækning til kulturlivet.

Og apropos biografer kan du her læse anmeldelsen af det længe ventede blockbuster-hit »Tenet«, der har premiere onsdag.

Vi begynder med et blik på de seneste coronatal, der ser således ud:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 16.397 (+80)
  • Indlagte: 20 (+1)
  • Indlagte på intensiv: 2 (+1)
  • Antal døde: 623 (+1)
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 23.575.676
  • Døde på verdensplan: 811.874
  • Tal i parentes viser de seneste ændringer.

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Regeringen fritager departementschef og kommende ambassadør fra tjeneste

Thomas Ahrenkiel, der efter planen skulle være tiltrådt som ambassadør i Tyskland 1. september, er blevet fritaget fra tjeneste, i forbindelse med hvad der tegner sig til at være en spektakulær sag.

Sagen drejer sig om, at Tilsynet med Efterretningstjenesternes har vurderet, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kan have begået en stribe lovbrud. Det konkrete indhold af anklagerne er endnu uvist, men de oplysninger, der nu er dukket op til overfladen, er dybt alvorlige.

»Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste er i dag blevet fritaget fra tjeneste indtil videre. Forsvarsministeriet har ikke yderligere at tilføje«, lyder det i en e-mail fra Forsvarsministeriet til Politiken om Thomas Ahrenkiels fritagelse fra tjenesten.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), som har gennemført en undersøgelse på baggrund af oplysninger fra én eller flere whistleblowere, vurderer, at spiontjenesten i flere tilfælde har handlet i strid med loven. Mandag morgen blev chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og to andre ledende medarbejdere fritaget for tjeneste.

Thomas Ahrenkiel var FE-chef mellem september 2010 og december 2015, hvor han byttede kasket med daværende departementschef i Forsvarsministeriet Lars Findsen.

Lars Findsen blev fredag hjemsendt sammen med to ledende medarbejdere i FE som følge af kritikken fra tilsynet. Tilsynet vurderer, at FE fra 2014 til 2020 i forbindelse med kontroller har »tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold«.

En gennemlæsning af dagens aviser giver ikke meget nyt til de anklager, der kom ud mandag formiddag. Både tilsynet og Forsvarsministeriet har formået at holde helt tæt. Forsvarsministeriet vil end ikke ikke fortælle, hvornår man vil orientere yderligere om sagen.

Læs hele artiklen hos Politiken her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

S og SF vil afsætte 450 millioner til minimumsnormeringer i København

Berlingske kan tirsdag fortælle, at S og SF på Københavns Rådhus ønsker at afsætte 450 millioner kroner til flere ansatte i daginstitutionerne i København. Det sker, så kommunen allerede i 2022 kan opfylde mål om minimumsnormeringer.

På landsplan er det allerede besluttet, at der skal indføres minimumsnormeringer med mindst én voksen pr. tre vuggestuebørn og én voksen pr. seks børnehavebørn på landets daginstitutioner fra 2025.

»Det er, fordi vi ved, hvor vigtigt det er, at der er flere hænder til børnene ude på institutionerne. Der skal ikke så meget til. Sygefravær og så kan læsset vælte,« siger Frank Jensen, Overborgmester i København.

Læs hele historien her.

Ekspert undrer sig over Nick Hækkerups politiudspil

Mandag præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) regeringens politiudspil, der har fået titlen »Trygheden først – Et politi der er dér, hvor danskerne har brug for det«.

Her kom det frem, at man ønsker mere nærhed og flere betjente, og at man vil sætte hårdere ind over for den komplekse, økonomiske og organiserede kriminalitet. Et af de centrale punkter i forslaget er oprettelsen af 20 nye nærpolitistationer. Det vides endnu ikke, hvor de skal placeres, men der skal være ti i Vestdanmark og ti i Østdanmark.

De nye politistationer skal finansieres ved blandt andet at halvere Rigspolitiets størrelse og flytte ressourcerne ud lokalt. Men det mener forskeren David Sausdal ikke er den rigtige måde at gøre det på.

»Vi lever i en verden, hvor man skal bruge pengene bedst muligt, og der vil jeg vurdere, at det gør man ikke ved at gå tilbage til en mere decentraliseret politimodel. Der er ikke ret meget kriminalitet ude i det ganske danske land, og der er heller ikke ret meget utryghed,« siger David Sausdal, postdoc og politiforsker ved Center for Global Kriminologi på Københavns Universitet.

Læs hele artiklen her

Regeringens pengetank snart tom

Berlingske kan tirsdag også fortælle, at det finanspolitiske råderum skrumper kraftigt. Dansk Industri har foretaget en række nye beregninger, der viser, at regeringens råderum lå på omkring 14 milliarder kroner frem mod 2025, men at det nu er skrumpet til 6,6 milliarder kroner.

Det økonomiske råderum er de penge, som regeringen skal bruge til at finansiere politiske aftaler de næste fem år, og Dansk Industri er bange for, at der ikke er penge nok.

»Regeringen er i fuld gang med at trække penge ud af råderummet. Vi kan se, at det bliver mindre, fordi der er lavet en række politiske aftaler, som bruger af råderummet. Det er blandt andet tilfældet med aftalen om at udskyde boligskatterne og aftalen om seniorpension,« siger underdirektør i Dansk Industri Morten Granzau.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag:

Regskaber:

En lang række virksomheder kommer med kvartalsregnskaber heriblandt SAS, Per Aarsleff og Gyldendal.

Ny coronamedicin fra dansk firma:

Tirsdag morgen offentliggøres et nyt middel, der inhaleres, som man kender det fra astmapræparater, og som forventes at kunne have god effekt på coronavirus.

Mr. Bond fylder 90

I dag kan den skotsk-fødte skuespiller Sean Connery puste hele 90 lys ud i sin fødselsdagskage. Skuespilleren spillede den hemmelige agent James Bond i de første fem film i rækken. Han vandt desuden en Oscar i 1988 for bedste birolle i filmen »De uovervindelige«.

Melania Trump taler til Republikanernes konvent

Den amerikanske førstedame, Melania Trump, ventes at tale til Republikanernes konvent.

Dagens tal:

Fem

Fordi du her kan læse om fem fejl og fem løsninger til at navigere rundt i en ofte ufremkommelig kærlighedsjungle. Læs artiklen her.