Se kortet: Her vil regeringen placere 25 nye uddannelsessteder

Regeringen holder pressemøde om udspillet »Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund«, som blandt andet rykker flere uddannelsespladser ud af de store byer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i forbindelse med præsentationen af regeringens nye udspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen lægger i sit udspil op til at etablere mindst ti nye udbud af velfærdsuddannelser uden for de største byer og samlet etablere 25 uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025.

Der skal også etableres fem nye udbud af universitetsuddannelser uden for de største byer.

Regeringen har en ambition om, at 60 procent af de fire store velfærdsuddannelser skal ligge uden for de største byer, og derfor skal der flyttes omkring 1.300 uddannelsespladser fra disse uddannelser væk fra København, Aarhus, Odense og Aalborg, mens der samtidig skal etableres op mod 1.000 nye pladser.

»Der er mange, der siger, og endnu flere der har sagt, at sådan er det bare. Udviklingen kan man ikke stoppe, og det er præcis udvikling, det her er et udtryk for. Sådan ser vi det ikke i regeringen. Vi ser det snarere som afvikling,« siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet torsdag:

»En afvikling, som er skabt af alt for mange års centralisering, som har trukket Danmark skævt.«

Regeringen har på baggrund af »lokal og regional dialog i foråret 2021« identificeret 25 konkrete uddannelser fordelt i hele Danmark, som danner grundlaget for udflytningsplanen.

Se kortet her:

Foto: Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet.