Sådan reagerer verden på briternes exit

På Twitter giver Brexit-tilhængere og skuffede politikere udtryk for glæde og sorg over det endegyldige britiske exit.

52 procent af briterne stemte ved folkeafstemingen i 2016 for at forlade EU. Mange ønskede ikke afsked med EU og gik fredag på gaden for at protestere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

I aftes skete det, som Storbritannien har kæmpet for i flere år, da landet endeligt kunne erklære sig fri af EU-medlemskabet.

Briternes exit blev fejret af Brexit-tilhængere på blandt andet Parliament Square i det centrale London med viftende Union Jacks og til tonerne af Queens »We Are The Champions«.

Nigel Farage, der som leder af UK Independence Party i flere år har kæmpet for Storbritanniens uafhængighed, var en af talerne. Han udtrykte tidligere på aftenen sin glæde på Twitter med et storsmilende billede og ordene: »Varmer op til i aften. Skål«.

Efter at klokken i London havde slået 23, og Storbritannien dermed var ude af Unionen, delte premierminister Boris Johnson sit syn på landets fremtid uden for EU.

»I aften har vi forladt EU – et ekstraordinært vendepunkt i dette lands historie. Lad os samle os for at få mest muligt ud af de muligheder, Brexit giver – lad os slippe hele Storbritanniens potentiale løs,« skrev Boris Johnson.

»Fuck, det lyder dystert«

Ikke alle briter er lige fortrøstningsfulde og lykkelige for, at Storbritannien er ude af EU.

»Blot for at minde alle om, at de seneste tre år var den nemme, relativt smertefrie del. Nu begynder den svære del,« lyder det fra den britiske skuespiller og komiker David Schneider.

Som kommentar til BBC Radio 4s konstatering »Storbritannien er ikke længere medlem af Den Europæiske Union«, skriver den britiske komiker og forfatter David Baddiel:

»Fuck, det lyder dystert, når man siger det på den måde.«

Også i Danmark udtrykker politikere deres skuffelse over briternes exit og glæden ved selv at kunne kalde sig et EU-land.

»Brexit er en realitet. Det er deres valg og nu er det et vilkår. Men verden har brug for mere samarbejde – ikke mindre. Klima, migration og rettigheder. Valget er simpelt. Skal vi ordne det sammen eller hver for sig? For mig er svaret klart,« skriver den radikale politiske leder, Morten Østergaard.

»Lige om lidt forlader UK det europæiske fællesskab. Så uforståeligt og helt, helt forkert. For dem og os. Styrke vokser ud af fællesskab – ikke isolation. Derfor har det europæiske samarbejde aldrig været vigtigere,« lyder det fra Enhedslistens afgående leder, Uffe Elbæk på Twitter.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, udtrykker ligeledes skuffelse på Twitter:

»Det vil tage tid, før vi kommer os over sorgen over bruddet og vores mere analytiske hjerner igen tager over. Tak for samarbejdet, venskabet vil vare ved,« skriver hun.

Formanden for Europa-kommissionen, Ursula von der Leyen, er dog optimistisk over den kommende tid for EU.

»De seneste par år har bragt os tættere sammen – som nationer, institutioner og som mennesker. Det har fået os til at huske på, hvor meget stærkere vi er, når vi er sammen. Dagen i dag markerer et nyt EU, og vi er engagerede i at spille vores rolle i den,« skriver hun.

Trods det britiske exit vil London fortsat være en europæisk, multikulturel storby, forsikrer byens borgmester, Sadiq Khan:

»Beboere i London, hvis I synes, det er hårdt i dag, så husk dette: I morgen vil I vågne op i en europæisk by, hvor der bliver talt hundredvis af sprog, og hvor alle racer, religioner, klasser, lande og kulturer er repræsenteret. London vil altid være europæisk, og London vil altid være åben.«