Sådan gjorde vi

Berlingske undersøger danskernes lån til korrupte afrikanske regimer

Kvinden er 32 år og patient på Panzi Hospitalet, hvor kvinder og selv små børn ankommer med store skader på underlivet efter voldsomme voldtægter og overgreb, begået af blandt andre FARDC - den nationale regeringstro hær i Den Demokratiske Republik Congo.For fem måneder siden blev hun voldtaget af soldater fra regeringshæren, da hun og to andre kvinder var på vej til markedet. Hun skulle sælge guldklumper, som hun skjulte i sin nederdel. Hun har stadig fysiske mén fra overgrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har gennemført en under­søgelse af investeringer i afrikanske stats­obligationer i de 22 største pensions­selskaber. Selskaberne er udvalgt ud fra Finanstilsynets senest tilgængelige opgørelse.

Størstedelen af pensionskasserne har opgivet investeringsbeløbene eller deres procentvise andel i navngivne investerings­porteføljer til Berlingske i løbet af marts 2012. Enkelte pensionskasser er først vendt tilbage i april 2012. Så vidt de har været tilgængeligt, er alle oplysninger blevet dobbelttjekket via offentliggjorte beholdningslister.

Inspirationen til undersøgelsen kom fra det uafhængige researchcenter DanWatch. De undersøgte ved årsskiftet de ti største danske pensionskassers investeringer i afrikanske statsobligationer og henvendte sig til Berlingske med disse tal. Disse tal er dobbelttjekket siden af både DanWatch og Berlingske.

Berlingske har desuden modtaget støtte fra Danidas Oplysningslegat til rejsen til DR Congo. Danida har betalt to flybilletter til Kinshasa for en fotograf og en journalist samt i alt 5.000 kroner i udgifter til lokal transport.