Sådan blev vagtlægerne syltet

Forsinkelse på forsinkelse har ramt mulige forbedringer af vagtlægesystemet. Regioner angriber statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at stoppe arbejdet.

Lars Løkke Rasmussen møder kritik for at have stoppet en undersøgelse af vagtlægesystemet, da han var sundhedsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Ganske få klager over vagtlægeordningen. Derfor må den være god. Det er groft sagt konklusionen på den undersøgelse, som Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner i maj 2007 sendte på gaden.

Rapporten var resultatet af en mediestorm, som rejste sig i efteråret 2006, da det kom frem, at daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) var ved at miste livet, da han blev afvist af en vagtlæge. I kølvandet på Berlingskes afdækning af sagen om Christian, der døde blot 14 måneder gammel sidste år, raser igen storm over vagtlægerne.

Spørgsmålet om, hvorfor intet er gjort ved ordningen, siden den sidst blev kritiseret, er igen og igen stillet til Danske Regioner og PLO, som erkender, at sagen om Brian Mikkelsen kunne have forbedret ordningen allerede fra sidste år.

Forklaringen er enkel
PLO og Danske Regioner var mere end klar til at sætte prop i kritikken med forbedringer af vagtlægeordningen om nødvendigt. Arbejdet blev igangsat i 2006, og PLO og regionerne offentliggjorde i maj 2007 rapporten »Foranalyse vedr. lægevagten«.

Læg mærke til titlen. Rapporten var et idekatalog til brug for en storstilet undersøgelse, der blev søsat i august 2007, og som havde deadline inden jul samme år. Men arbejdet blev stoppet af Lars Løkke Rasmussen (V), daværende sundhedsminister. Det viser et brev fra ministeren til regioner og læger. Et brev, som Berlingske Tidende er kommet i besiddelse af under avisens kulegravning af vagtlægeordningen.

»Vi blev stoppet. Så enkelt er det,« siger Michael Dupont, formand for PLO.

Forundersøgelsens konklusion om de få klager sat i forhold til knap tre millioner af opkald til vagtlægerne er i denne uge blevet kritiseret af bl.a. direktøren for Patientklagenævnet. Han mener ikke, at de to konstateringer kan bruges som et udtryk for, at lægevagten tilbyder borgerne god service.

I dag mener PLO, at det er ulykkeligt, at rapporten blev gjort til mere, end den kunne bære. Men af hensyn til husfreden var det hverken noget, regioner eller PLO sagde højt tilbage i august 2007, efter at ministeren havde held til at standse dem.

»Ministeren ville have undersøgelsen over i regeringens eget udvalg. Det fik han, men siden har arbejdet med forbedringer stået stille. Der er ikke sket noget overhovedet,« siger Michael Dupont, der i dag ærgrer sig over, at læger og regioner ikke bare fortsatte arbejdet dengang. I denne uge har han til gengæld stillet op til tæsk for en ordning, han gerne ville have forbedret helt tilbage fra 2006.

Et synspunkt, der deles af regionerne.

»Jeg er gul og grøn af ærgrelse over, at vi accepterede Lars Løkke Rasmussens ønske om at stoppe. Det vil vi ikke gøre en anden gang, for måske kunne vi have undgået noget af den hårde kritik, vagtlægeordningen får i dag, ved at have rettet op dengang,« siger Ulla Astman, formand for regionernes sundhedsudvalg.

Med manøvren lempede Lars Løkke Rasmussen i 2007 arbejdet med vagtlægerne over i praksiskommissionen. Den barslede i efteråret 2008 med en rapport, der på flere end 200 sider beskriver hele den almene praksis.

»Men vagtlægeordningen druknede helt i rapporten. Der kom ikke noget særlig konkret ud af det for vagtlægerne,« siger Ulla Astman.

Kritikken kommer bag på sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), som dog bekræfter, at hans forgænger stoppede servicetjekket af vagtlægeordningen.

»Kritikken fra PLO og regionerne kommer helt bag på mig,« siger han.

Vagtlægerne og deres arbejdsbetingelser er nu på vej ind i endnu et regeringsudvalg, det såkaldte præ-hospitals udvalg. Dermed er der ifølge PLO-formand Michael Dupont lange udsigter til en grundig undersøgelse af ordningen.

Sundhedsministeren har ingen kommentarer til regeringens køreplan for et servicetjek af vagtlægeordningen. Han har heller ikke et bud på, hvornår kommissoriet for det præ-hospitale udvalg ventes klar.

Berlingske Tidende forelagde kritikken for Lars Løkke Rasmussen onsdag. Men han har ikke ønsket at give kommentarer.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her