Så sker det igen: Influenza-bølgen rammer danskerne

Det er den tid på året, hvor arbejdspladser, skoler og børnehaver bliver lagt ned af influenzaen. Statens Serum Institut ser en stigning i symptomer, men forventer ikke samme udbrud som sidste år.

En syg mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen

En stædig hoste, en marathon-løbende næse og en tung feber. Danskerne begynder at mærke influenza-bølgen rulle ind over landet. Hos Statens Serum Institut melder man om, at i sidste steg antallet af personer med influenza fra 860 tilfælde til 1.361 tilfælde, og her i den kolde tid vil tallet fortsat stige.

»På stort set alle af vores forskellige overvågningssystemer kan vi se, at der en stigning. Det er både praktiserende læger, der melder ind om et øget antal patienter med influenza og det er også antallet af prøver på hospitalerne og her hos os,« siger Ramona Trebbien, seniorforsker hos Statens Serum Institut med ekspertise i influenza.

Hun vurderer, at vi i den kommende tid nok må forvente, at flere danskere vil blive ramt af influenzaen.

»Lige nu er der dog ikke tegn på, at der kommer et kæmpe udbrud. Vi har influenzasæsonen hvert år og vi ser altid en stigning og en top i sådan en sæson. Intet tyder indtil videre på, at det skulle blive værre i år end sidste år, hvor vi havde en influenza-epidemi.«

Fra Statens Serum Institut lyder den sædvanlige opfordring: Bliv hjemme, hvis du har symptomer.

»Undgå at få smittet andre. Hvis du er syg og har de klassiske tegn på sygdommen med høj feber, utilpashed og hoste, så bliv endelig hjemme, så du ikke får smittet dine kollegaer,« siger Ramona Trebbien.

De gode nyheder er, at kun godt 20 procent af influenzatilfældene er blandt folk over 65 år, hvilket er en halvering i forhold til sidste år. Samtidig fortæller overlæge ved akuttelefonen 1813, Asmus Thun Bisgaard, til tv2.dk, at influenzavaccinen indtil videre dækker den type af virus, der er kommet. Hvis man alligevel bliver ramt på trods af vaccinen, vil sygdommen ofte have et mildere forløb.