Så mange folketingspolitikere oplever trusler og chikane

Folketingspolitikere oplever, at trusler og chikane er et voksende problem for dem. Men hvor mange af politikerne får trusler eller oplever chikane? Berlingske har gennemført en rundspørge for at finde svaret.

Mads Fuglede (V) blev udsat for dødstrussel i en Fakta-butik i december 2018, Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trusler og chikane mod politikerne på Christiansborg er et stort problem, der er blevet større de senere år.

Sådan lyder det fra flertallet af i alt 79 folketingspolitikere, der har deltaget i en rundspørge foretaget af Berlingske.

En række politikere har den seneste tid stået frem i Berlingske og fortalt om deres oplevelser. Det gælder blandt andet Zenia Stampe, Yildiz Akdogan, Sofie Carsten Nielsen, Penille Vermund og Rasmus Nordqvist.

Men hvor udbredt er problemet med trusler mod politikere?

I Berlingskes rundspørge svarer 38 af de 79 adspurgte politikere, altså knap hver anden, at de har været udsat for trusler eller chikane. Alene inden for de seneste 12 måneder.

Der er stor forskel på typen og hårdheden af truslerne.

De fleste politikere mener, at problemet med trusler og chikane er et voksende problem.

Truslerne sendes ofte via sociale medier.

Bemærk, at tilbøjeligheden til at svare på spørgsmålene kan være størst blandt dem, der har været udsat for trusler eller chikane, hvilket potentielt kan give et skævt billede. Rundspørgen bør derfor opfattes som et fingerpeg af, hvor udbredt trusler mod folketingspolitikerne er. Berlingske har opfordret politikerne til at deltage i rundspørgen, uanset om de har været udsat for trusler eller ej.

Tre politikere, der har været udsat for trusler

Mads Fuglede Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Mads Fuglede (V)

»Jeg blev udsat for en dødstrussel nede i Fakta i december 2018, hvor jeg var sammen med min familie. Mit få måneder gamle barn lå i barnevognen. Bag ved mig begyndte en mand på alder med mig selv at tale til mig. Det var svært at forstå, hvad han sagde, men ordet »luder« indgik flere gange. På et tidspunkt siger han, at han vil stikke mine øjne ud med en issyl. Når man får den slags trusler, begynder man at overveje at forlade politik. Jeg tænkte: De her mennesker (Fugledes familie, red.) har jo ikke bedt om at opleve den slags. Det kan jeg ikke udsætte dem for.«


Foto: Katrine Emilie Andersen.

Karen Klint, (S)

»Jeg oplever at skulle se mig over skulderen nær mit hjem. Vi låser døren oftere end tidligere. Det har medført støjfølsomhed og stressreaktioner. Truslerne påvirker også min samlevers tryghed i eget hjem. Selv om de trusler, jeg modtager nok kommer fra en psykisk syg person, påvirker de én. Ingen kan jo vide, om vedkommende går fra trussel til handling.«


Foto: Thomas Lekfeldt.

Kenneth Kristensen Berth (DF)

»Jeg har foretaget otte anmeldelser for døds- og voldstrusler. To sager er ført igennem retssystemet, og to personer er dømt for dødstrusler – en ubetinget fængsel, en betinget fængsel. En person er pt. sigtet i en sag for voldstrusler mod mig. Én sag er henlagt med henvisning til, at personen befinder sig i Thailand. Én sag er uopklaret. Tre sager er henlagt. Før jeg begyndte at praktisere, at alle trusler anmeldes, er jeg blandt andet blevet overfaldet korporligt på Park Allé i Århus efter et vælgermøde på Århus Købmandsskole, truet med kniv efter en debat på en nu nedlagt skole i Høje-Taastrup, truet med at få en kugle igennem panden på S-toget mellem Ishøj og Brøndby station. Jeg er blevet truet ved flere lejligheder, mens jeg boede i Avedøre Stationsby.«